Ponta, către miniştri: În primul trimestru din 2013 ne-am încadrat în reducerea deficitului bugetar

Primul ministru Victor Ponta a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că veştile în plan economic după primul trimestru din 2013 sunt îmbucurătoare. Premierul a arătat că România s-a încadrat "în totalitate" în reducerea deficitului bugetar, dar a atras atenţia că orice greşeală poate inversa oricând trendul pozitiv semnalat în prezent.

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 11:17
Ponta, către miniştri: În primul trimestru din 2013 ne-am încadrat în reducerea deficitului bugetar

„Sunt veşti bune pentru că în primul trimestru ne-am încadrat în totalitate în reducerea deficitului bugetar, aşa cum am stabilit cu partenerii noştri, şi suntem, chiar cu o mică economie. Ne încadrăm, după primele estimpri şi date şi în cifrele prognozat şi în creşterea economică pe care am luat-o în considerare la construcţia bugetului, creştere agreată cu partenerii internaţionali”, le-a spus Victor Ponta membrilor Cabinetului pe care îl conduce.

Premierul a subliniat că România are în prezent „o situaţie mai bună decât ceea ce se întâmplă acum în Europa” şi a punctat că rezultatele înregistrate după primul trimestru sunt cu atât mai importante, cu cât vin după un an 2012 în care „cu secetă, cu probleme în toată Europa, am avut o creştere de 0,7%, mică, dar care este totuşi cea mai mare din regiune”.

„Acest echilibru şi trend pozitiv este, însă, extrem de fragil şi poate fi oricând inversat, dacă sunt lucruri pe care nu le gestionăm bine”, a subliniat Ponta.

Punctual, premierul Ponta a precizat că România a înregistrat în primul trimestru o creştere de peste 8% la exporturi, în timp ce importurile au crescut doar de 1%. „E prima dată după mult timp când avem într-adevăr un deficit al balanţei comerciale mai bun ca în urmă cu 10 ani”, a precizat Victor Ponta, adăugând că în primele trei luni din 2013 producţia industrială a crescut cu 6,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi că „Hidroelectrica este pe profit în sfârşit”.