Ponta: Ce aş face în locul lui Băsescu

Într-o lungă postare pe blog, liderul PSD face o analiză a felului în care Traian Băsescu reprezintă astăzi România la şedinţa Consiliului European. Şi prezintă în premieră şi o descriere a felului în care a ar fi asigurat el această reprezentare. Prezentăm mai jos o serie de fragmente din postare.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 11:31
Ponta: Ce aş face în locul lui Băsescu

In mod sigur Traian Basescu participa la Consiliul European din acest weekend ca sa se afle in treaba! Sau cum zice romanul – “caine surd la vanatoare”. Nu este singurul. Prietenul sau Viktor Orban (premierul maghiar) este la fel de iresponsabil si rupt de realitate. Din fericire, cel care reprezenta cu siguranta un demn model de populism si ingamfare stupida pentru ambii “estici” – ma refer la Silvio Berlusconi – a dat bir cu fugitii si ne scuteste de obisnuitele sale bufonerii (ma intreb la cine se mai duce Basescu sa se planga dupa ce va fi din nou imbrancit – la propriu – de un la fel de iritat/plictisit Sarkozy, asa cum s-a intamplat la Consiliul anterior?!). (…)

Exista insa o problema mult mai grava, de fond,  dincolo de clasica iresponsabilitate a lui Basescu si a camarilei sale (daca s-a consultat inainte sa plece la Bruxelles cu Igas, Ialomitianu, Gabi Oprea si Roberta Anastase, va imaginati cam ce idei europene ii pot insufla aceste “genii” locale). Adevaratul pericol este reprezentat, in opinia mea, de completa anesteziere sau chiar atrofiere a tot ce inseamna instinct de lupta, supravietuire, de initiativa in a cauta solutii la o situatie care ne duce inexorabil spre catastrofa. Si va explic imediat la ce ma refer:

– Nimeni nu a fost cu adevarat interesat (cel putin din presa sau opinia publica) de Consiliul European, de care va fi pozitia Romaniei si ce inseamna pentru noi deciziile care se vor lua. Am tipat in van 3 zile ca USL ii cere lui Basescu sa ne prezinte mandatul cu care merge acolo, dar tot felul de subiecte tabloide sau pur si simplu idioate umpleau stirile la TV si prima pagina in ziare. Cand in sfarsit a catadicsit Marele Carmaci sa faca o declaratie pe aceasta tema, a insirat niste numere de articole din Tratatele Europene  pe care nu le stie aproape nimeni (nici macar Basescu, pot sa pun pariu!), ne-a asigurat din nou ca tara noastra sta foarte bine comparativ cu Europa (la fel cum ne zicea in 2008 ca nu o sa avem criza, si in 2009 ca a trecut criza) si a mai certat putin presa ca dezinformeaza cu bugetul Educatiei – si gata, vin alte subiecte (…)

– Nimeni nu stie ce aliati are Romania pe plan european, la ce pozitie se raliaza si ce obtine in schimb. In tot ceea ce tine de politica internationala, cel mai important este sa nu fi singur, sa ai mereu un grup din care sa faci parte si care sa fie alaturi de tine cand ai nevoie. In Europa nu poti sa santajezi cu dosare si sa cumperi parlamentari care sa te sustina ca UNPR-istii; nici nu ai mereu un SGG sa dai o spaga contra voturi ca la UDMR. Suntem o tara izolata cu sanse zero de a avea o pozitie proprie sau un avantaj national! (…)

In urma informatiilor pe care le-am obtinut si a consultarilor avute cu partenerii europeni (Sigmar Gabriel, liderul SPD din Germania, Werner Faymann, Cancelarul Austriei,  Jutta Urpilainen, lidera social democratilor finlandezi care este si ministru de finante, Martin Schulz, liderul S&D din Parlamentul European etc), am un raspuns pentru singura jurnalista din Romania care m-a intrebat ce as fi facut daca eram in locul lui Basescu:

  • politica fiscala europeana comuna;
  • emisiunea de titluri europene pentru a opri speculatiile cu titlurile nationale, taxa pe tranzactiile financiare (propusa de mult de Partidul Socialistilor Europeni si inclusa in programul de guvernare al PSD si USL);
  • modificarea treptata a Tratatelor Europene dar si o contracarare a pozitiei dominante asumate abuziv de Merkel si Sarkozy;
  • o strategie comuna pentru tarile din afara Zonei Euro;
  • politica agricola uniforma pentru toate tarile UE;
  • schimbarea prioritatii Europei de la lumea financiara catre masurile de crestere a competitivitatii industriale si ocuparea fortei de munca si multe altele.

loading...
Partenerii noștri