Ponta: Ce face liberalul Buican e populism local, le spune oamenilor o poveste. Facem autostrada către Vâlcea

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că vicepreşedintele PNL Cristian Buican, care i-a cerut demisia ministrului Dan Şova pentru că a renunţat la autostrada Sibiu-Piteşti, face "un pic de populism local", spunându-le oamenilor din Vâlcea o poveste, transmite Mediafax.

04 dec. 2013, 15:49
Ponta: Ce face liberalul Buican e populism local, le spune oamenilor o poveste. Facem autostrada către Vâlcea

„E un pic de populism local. Acum e posibil ca şi primarul meu de la Târgu Jiu să-mi ceară demisia că nu ajunge autostrada până la Târgu Jiu, deşi aş vrea să ajungă. Problema este că, ştiţi cum, mai păcăleşti pe oameni acolo că tu te-ai bătut şi n-a ieşit de la Bucureşti”, a spus Ponta.

El a menţionat că în primul rând se face autostrada de la Piteşti către Vâlcea şi că pentru tronsonul dintre Râmnicu Vâlcea şi Sibiu există nişte studii de fezabilitate care presupun o sumă foarte mare, în jur de 4,5 miliarde de euro, care de fapt depăşeşte toată suma aferentă autostrăzilor.

„Noi avem cu totul trei miliarde pentru toată România şi, dacă am începe să facem pe studiul vechi de 4,5 miliarde, nu ne ajung banii nici pentru bucata aia. Am văzut populismul şi al unora dintre jurnaliştii băsişti că de ce facem la Alexandria şi nu facem Sibiu-Vâlcea? Mi-ar plăcea, doar că la Alexandria e 350 de milioane, dincolo e trei miliarde jumăte. E doar o diferenţă de unu la zece, ca preţ, ori banii nu-i avem”, a precizat Ponta.

El a spus că pentru segmentul Vâlcea-Sibiu primul lucru care se va face în 2014 este actualizarea studului de fezabilitate pentru a găsi posibilităţi de construcţie cu un preţ „mai rezonabil”.

„Dacă dăm patru miliarde jumăte, nu-i avem. Adică nu o facem. Minţim. Domnul Buican poate să-i mintă pe oamenii din Vâlcea că are dânsul patru miliarde jumătate. Eu nu pot să fac chestia asta. Eu pot doar să spun adevărul şi ieri mi-am asumat riscul şi bine am făcut să le spun tuturor cetăţenilor din toată ţara pe unde avem bani să treacă autostrada şi pe unde nu-i avem”, a spus Ponta.

Vicepreşedintele PNL Cristian Buican solicită demisia ministrului Dan Şova şi a conducerii PSD Vâlcea pentru că au renunţat la proiectul autostrăzii Sibiu – Piteşti, lucru care ar avea consecinţe nefaste asupra activităţii economice din zonă, în frunte cu Dacia-Renault.

Buican, care este şi preşedintele PNL Vâlcea, aminteşte că ministrul Şova a anunţat amânarea pentru după anul 2018 a oricărui demers de realizare a tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti „şi implicit distrugerea viitorului judeţului, şi a oricărei şanse de dezvoltare a Vâlcii”.

Vicepreşedintele PNL solicită din acest motiv demisia ministrului Dan Şova, dar şi a conducerii PSD Vâlcea, „pentru că nu au reuşit să-şi convingă colegii din PSD de la nivel guvernamental că tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti reprezintă o necesitate”.

El susţine că anunţul reprezentanţilor PSD va avea „consecinţe nefaste asupra întregii economii naţionale, Dacia-Renault, compania privată cu cel mai mare aport la PIB-ul României”.

VEZI SI:

Şova: Lucrările la autostrăzile Iaşi-Târgu Mureş şi Bacău-Braşov vor începe, cel mai probabil, în 2015