Ponta: Ce ţie nu-ţi place, Serbiei nu-i face!

În ultima postare pe blog, liderul PSD face o analiză a motivelor pentru care România a fost din nou amânată în problema aderării la Spaţiul Schengen.

RomaniaTV.net
03 mart. 2012, 08:44
Ponta: Ce ţie nu-ţi place, Serbiei nu-i face!

De ce  am fost iar amânaţi? Iată ce crede Victor Ponta:

“1. In primul rand, pentru ca s-a opus Olanda. O actiune la fel de incorecta si bazata doar pe interese de politica interna ca si cea a Romaniei fata de Serbia! Ce tie (pozitia Olandei) nu-ti place, Serbiei nu-i face! Nu cred ca poti invoca ceva rau facut de un partener daca si tu procedezi la fel. Iar consecintele pe termen lung pentru tara noastra cred ca sunt negative. Daca citesti Financial Times si The Economist poti intelege asta.

2. Traian Basescu este deja un personaj politic considerat nefrecventabil de liderii europeni (cum era Berlusconi inainte de demisie); gestul cu Serbia si declaratiile vadimiste cu Portul Rotterdam nu fac decat sa confirme aceasta impresie. Sunt convins ca participarea la acest Consiliu European a premierului Ungureanu in locul lui Basescu ar fi ajutat foarte mult. Pacat ca grandomania unuia si lipsa de curaj a celuilalt au stopat aceasta rocada benefica pentru tara.

3. In al treilea rand, ar trebui sa fim naivi sa credem ca circul regizat in Romania la inceputul anului 2011 a pacalit pe cineva din Europa. Partenerii europeni stiu foarte bine ca, din cei 231 politisti de frontiera si vamesi cercetati si arestati in direct, azi se mai afla in inchisoare fix – ati ghicit! – ZERO. Si ca de fapt totul este la fel ca inainte. Iar, cat timp Sorin Blejnar si tot sistemul politic de control al vamilor a ramas neatins, este un gest temerar sa pui SIS (Sistemul de Informatii Schengen) la dispozitia tocmai acelor persoane care gestioneaza contrabanda si evaziunea fiscala in tara noastra.

4. In fiecare zi vedem pasapoarte romanesti eliberate ilegal prin coruptie, masini furate inmatriculate fara probleme, tiruri cu produse olandeze blocate in vami intr-un tip de represalii stupide. Nu cred ca ignorarea acestor realitati ne va ajuta in viitor, dimpotriva!

Pot doar sa constat ca cele doua obiective europene (MCV si Schengen) ramase in sarcina Guvernului Basescu-Boc sunt ratate in mod constant.”