Ponta: Creditul de la Banca Mondială este cea mai ieftină cale de a ne finanţa deficitul bugetar

Premierul Victor Ponta a declarat joi că România a tras 700 de milioane de euro din împrumutul de la Banca Mondială pentru că este cea mai ieftină cale de finanţare a deficitului bugetar, potrivit Agerpres.

24 oct. 2013, 18:01
Ponta: Creditul de la Banca Mondială este cea mai ieftină cale de a ne finanţa deficitul bugetar

‘Este cea mai ieftină cale de finanţare a deficitului bugetar. Decât să mergem să ne împrumutăm cu dobânzi mai mari, acesta este un împrumut pe 18 ani, îl plătim tot peste 18 ani, la dobânda cea mai mică, la o dobândă egală cu dobânda pe care o plăteşte o ţară care are ratingul cel mai înalt. A fost o facilitate pe care Banca Mondială a acordat-o României şi e un lucru extraordinar de bun’, a susţinut Victor Ponta într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

România a exercitat miercuri opţiunea de tragere a sumei de 700 milioane de euro din împrumutul de politici de dezvoltare cu opţiune de amânare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în anul 2012, a informat un comunicat al ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Împrumutul a fost contractat în baza consolidării cadrului macroeconomic şi a îndeplinirii măsurilor de reformă ataşate împrumutului, asociate sectoarelor energie, sănătate, managementul finanţelor publice şi administrare fiscală.

Creditul de un miliard de euro a fost aprobat în luna iunie a anului trecut de boardul Băncii Mondiale. Împrumutul a fost solicitat BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte din Banca Mondială) de autorităţile române.

 

VEZI SI:

Ponta. Avem cea mai rapidă rată de absorbţie a fondurilor europene din UE. Am ajuns de la 7% la 25%