Ponta: Dacă Diaconescu n-are banii va fi acuzat de ÎNŞELĂCIUNE. Luăm în calcul reluarea privatizării

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Executivul ia în calcul ca, până la 1 octombrie,  Dan Diaconescu să nu achite preţul pe acţiunile de la Oltchim. În acest caz, Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, iar, în maximum şase luni, va fi reluat procesul de privatizare cu un investitor strategic.

RomaniaTV.net
25 sept. 2012, 10:11
Ponta: Dacă Diaconescu n-are banii va fi acuzat de ÎNŞELĂCIUNE. Luăm în calcul reluarea privatizării

Ponta a precizat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Dacă Diaconescu nu achită preţul pe acţiuni, a spus premierul, Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului.

„Suntem pregătiţi ca, dacă plăteşte până luni, să discutăm mai departe toate procedurile, legate de investiţii, gestionarea portofoliului de datorii şi Arpechim. Luăm însă în calcul să nu plătească până luni şi atunci suntem pregătiţi pentru numirea unui nou management, a unui administrator special pentru a opri contractele păguboase şi a discuta cu creditorii privaţi, precum Electrica şi băncile, precum şi pentru reluarea activităţii printr-un sprijin guvernamental ca şi capital de lucru din fonduri de privatizare, iar în maximum şase luni, cu consultarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, să reluăm privatizarea cu un investitor strategic„, a afirmat premierul.

Premierul a precizat că oferta lui Dan Diaconescu nu este publică, însă a citi fragmente din ea, menţionând că patronul OTV a asigurat că are „suficiente resurse pentru tranzacţia prezentă”. 

„Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune„, a spus Ponta.

„O nouă decizie privind Oltchim o vom anunţa luni, 1 octombrie, când ar trebui să se semneze contractul de provatizare”, a adăugat premierul.

Ponta a mai anunţat că Executivul va aloca şi un împrumut din fondurile de privatizare pentru repornirea combinatului. Potrivit premierului, numirea unui admnistrator special la Oltchim nu presupune şi intrarea companiei în insolvenţă.

Împrumutul Guvernului ar urma să fie acordat în aproximativ două săptămâni începând cu 1 octombrie, după notificarea Comisiei Europene.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.