Ponta: Dacă voi ajunge preşedinte, nu voi bloca niciodată un act al Guvernului susţinut de Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat, sîmbătă seara că în situaţia în care va ajunge preşedinte, nu va bloca niciodat un act al Guvernului susţinut de Parlament în domeniul economic, făcând referire la faptul că preşedintele Traian Băsescu nu doreşte să promulge legea privind reducerea CAS, transmite Agerpres.

19 iul. 2014, 19:45
Ponta: Dacă voi ajunge preşedinte, nu voi bloca niciodată un act al Guvernului susţinut de Parlament

Premierul a spus, la Antena 3, că în timpul consultărilor de la Cotroceni nu i-a oferit preşedintelui explicaţii suplimentare legate de reducerea CAS întrucât consideră că aceasta este treaba Guvernului.

‘Eu nu accept ideea că România va mai fi condusă în viitor de un tătuc, de un nou Ceauşescu (…) care să spună: ‘CAS se face doar dacă vreau eu’. Nu e treaba preşedintelui, treaba este a Guvernului şi se duce în faţa Parlamentului. Care să spună: ‘eu pun comisar european pe cine vreau eu’. Nu aşa funcţionează o ţară democratică. Care să spună: ‘nu ştiu care partide de dreapta nu trebuie să fuzioneze’ sau că ‘o să aveţi toţi dosare penale’. Nu, e treaba Justiţiei pe cine cercetează şi pe cine nu. Deci, absolut asumat, i-am spus doamnei Petrescu, nu recunoaştem şi nu accept dreptul preşedintelui de a veni când îi convine: ‘Ia să-mi spună mie Guvernul cu CAS-ul’ (…) M-am dus cu ideea că nu dau nicio cifră, pentru că nu este dreptul preşedintelui. Şi, pot să garantez, în măsura în care voi avea succes în campania din noiembrie, că niciodată ca preşedinte nu voi bloca un act al Guvernului susţinut de Parlament în domeniul economic’, a afirmat Victor Ponta.

El a mai precizat că s-a dus la Cotroceni întrucât era vorba de o chestiune prevăzută în Constituţie, privind consultările dintre preşedinte şi premier şi a mers hotărât să-i spună preşedintelui că este atributul Guvernului. ‘Au fost două principii. Unu: că dacă se discută despre o chestiune prevăzută în Constituţie, dialog între preşedinte şi prim- ministru, trebuie să particip. M-am gândit că la anul poate invit eu primul-ministru şi o să spună că ‘şi tu nu ai vrut să mergi, de ce să vin eu’. Şi al doilea lucru, că merg acolo şi spun ‘domnul preşedinte, noi asta am propus, Parlamentul a aprobat, dumneavostră dacă vreţi să retrimiteţi sau nu, după care Parlamentul va vota”, a explicat premierul.