Ponta: De acord cu modificarea Constituţiei. Băsescu a procedat iresponsabil

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că este de acord cu modificarea Constituţiei în sensul impunerii unui deficit maximal de 3%, dar numai de către viitorul Parlament şi după o dezbatere reală.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 16:26
Ponta: De acord cu modificarea Constituţiei. Băsescu a procedat iresponsabil

Ponta a spus că PSD este de acord cu introducerea în Constituţie a obligaţiilor privind deficitul bugetar, însă modificarea trebuie făcută de viitorul Parlament.

El a catalogat drept „iresponsabil” faptul că preşedintele Traian Băsescu a luat decizia, la Bruxelles, ca România să se alăture pactului european privind disciplina bugetară a zonei euro fără o dezbatere prealabilă.

„Constat din nou că suntem puşi în faţa unui fapt împlinit, acela de a accepta o decizie faţă de care nu au existat consultări în ţară şi dezbateri largi cu societatea civilă şi cu opoziţia. Spre deosebire de ţări precum Cehia, Ungaria sau Suedia, care au anunţat că sunt de acord cu propunerile doar dupa ce vor face consultări interne”, a spus Ponta.

El a afirmat că, deşi nu Constituţia este de vină pentru datoriile create de guvernarea condusă de PDL în ultimii ani, este de acord cu introducerea în Constituţiei a obligaţiilor privind deficitul bugetar maximal de 3%.

Ponta a precizat că vede modificarea Constituţiei doar de către viitorul Parlament, legitimat de alegerile parlamentare.

„Aşa că situaţia este simplă: cu cât facem mai repede alegeri, cu atât mai repede modificăm Constituţia pentru a consfinţi aceste prevederi”, a adăugat el.

Preşedintele PSD a solicitat actualei puteri iniţierea unei dezbateri publice şi autentice cu privire la modul în care clasa politică se angajează să susţină obiectivele decise la Bruxelles prin pactul bugetar.

El a reiterat cererea făcută de USL în iunie, la Palatul Cotroceni, privind înfiinţarea unui comitet tripartit Putere-Opoziţie-BNR, pentru a stimula dialogul şi consensul cu privire la decizii de această factură.

„Fac un nou apel în acest sens către premierul Boc şi către guvernatorul Isărescu! Constat însă că dialogul cerut de noi, şi cu privire la comitetul tripartit şi cu privire la buget, nu a fost niciodată acceptat, iar acum ni se cere sprijinul prin televizor. Opoziţia nu funcţionează pe principiul slugarnic al UNPR sau UDMR. Cu noi trebuie purtat un dialog autentic, faţă de care suntem deschişi în totalitate”, a declarat Ponta.

El i-a solicitat şi lui Traian Băsescu iniţierea unei dezbateri publice ample, „dar nu doar cu majoritatea nelegitimă a PDL şi nu doar despre cum trebuie modificată formal Constituţia”, ci despre măsuri de ieşire din actuala criză, „produsă nu de problemele externe, ci de corupţia şi incompetenţa celor care guvernează”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că săptămâna viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că „oricum nu le citeşte nimeni”.

Şeful statului a spus că România trebuie să treacă în Constituţie, şi nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul şi deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.