Ponta: Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova este una istorică

Primul-ministru Victor Ponta salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. "Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova este una istorică", a scris premierul Victor Ponta pe contul de Facebook.

RomaniaTV.net
05 dec. 2013, 15:27
Ponta: Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova este una istorică

„Am primit cu bucurie decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova. Sunt extrem de fericit să văd că, alături de multe decizii şi proiecte oficiale, concretizate între România şi Republica Moldova în ultima perioadă, de astăzi ne uneşte, la nivelul unei decizii oficiale, şi limba pe care o vorbim de veacuri. România şi Republica Moldova continuă, pe aceeaşi limbă, limba română, parcursul lor comun, unul care va reuşi să ne unească în interiorul spaţiului european.Este o decizie simbolică, ce vine să completeze veştile bune pe care cetăţenii Republicii Moldova le-au primit în ultima perioadă. Vorbim aceeaşi limbă, simţim cu acelaşi suflet, aşa că destinele noastre trebuie să fie comune, în interiorul Uniunii Europene”, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit unui comunicat de presă remis de la Palatul Victoria.

„O veste foarte bună pentru toţi românii şi un semnal pozitiv pentru viitor!”, a mai scris Ponta, pe contul de Facebook.

Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. O decizie în acest sens a fost exprimată astăzi de preşedintele Curţii Contituţionale, Alexandru Tănase. Potrivit Curţii Constituţionale, limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

„Decizia este definitivă, nu poatre fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial”, a subliniat Alexandru Tănase.

Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a ţării. Una dintre sesizări a fost depusă de către deputatul liberal-reformator Ana Guţu, iar cealaltă este semnată de liberalii lui Mihai Ghimpu.