Ponta despre acciza la carburanţi: Nu sunt masochist sau nebun, dar nu vreau să-i mint pe oameni, ca Băsescu

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, luni, că este conştient că suplimentarea accizei la carburanţi poate fi o lovitură pentru imaginea guvernului în anul electoral 2014, însă a subliniat că nu a dorit şi nici nu doreşte să-i mintă pe români înainte de alegeri, cum spune că a făcut preşedintele Traian Băsescu în 2009, înainte de a obţine cel de-al doilea mandat la Cotroceni.

31 mart. 2014, 18:53
Ponta despre acciza la carburanţi: Nu sunt masochist sau nebun, dar nu vreau să-i mint pe oameni, ca Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat că se consideră „dator” să le explice românilor ce se va întâmpla cu banii încasaţi la bugetul de stat în urma creşterii accizei la carburanţi şi a subliniat că şi-ar fi dorit să aibă soluţia pentru a renunţa la acciză şi pentru a putea finanţa lucrările de infrastructură necesare din alte resurse.

Cred că datoria mea este să explic oamenilor, nu domnului Băsescu, cum se întâmplă lucrurile cu banii lor, cum le-am gândit în ultimii doi ani, cum am reuşit să punem înapoi ce Băsescu le-a tăiat şi ce vom face cu banii oamenilor. Oamenii au dreptul să ştie ce se întâmplă cu banii pe care ei îi plătesc„, a spus Victor Ponta, care a subliniat că atâta timp cât va fi la putere nu va fi de acord cu tăierea veniturilor românilor, dar că nici nu poate spune oamenilor „minciuna spusă de Băsescu în 2009, că totul vine din cer„.

Nu sunt masochist sau nebun să vreau să bag o taxă înainte de alegeri. Sunt suficient de raţional ca să îmi dau seama că dacă în 2014 puteam să spun că se scad taxele la jumătate şi toţi primiţi mai mulţi bani, aş fi făcut-o. Dacă găseam acel element miraculos care să-mi permită să o fac. Asta s-a făcut în 2009, când trebuia să iasă domnul Băsescu preşedinte, iar în 2010 a venit catastrofa„, a declarat Victor Ponta, la Antena 3.

Citeşte şi Victor Ponta: Traian Băsescu face un număr de circ, un joc politic pentru partidul Elenei Udrea

Aş putea să spun că nu avem nevoie de acciză şi o scoatem. Dar avem nevoie de o infrastructură care să permită să nu mai faci de la Cluj la Bucureşti 7 ore, să faci 4, să nu mai plătesc cu 40% mai mult la piesele de schimb decât în ţările occidentale, să nu mai am atâţia morţi şi atâtea accidente din cauza camioanelor care trec prin sate. Avem nevoie de infrastructură, iar banii ăştia vor merge numai la infrastructură„, a punctat premierul.

Potrivit estimărilor primului-ministru, în urma creşterii accizei la carburanţi la buget se strâng suplimentar 2,4 miliarde de lei. „Sunt 600 de milioane de euro care ar reprezenta cofinanţarea pe care statul român trebuie să o pună alături de fondurile europene pentru faimosul Sibiu – Piteşti„, a fost exemplul propus de Victor Ponta.