Ponta despre Băsescu: Acasă este paraleu, la Bruxelles era în genunchi

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că a reuşit să-l deposedeze pe preşedintele Traian Băsescu de o parte din puterile pe care acesta le are, inclusiv în ceea ce priveşte capacitatea de a-şi lua angajamente la reuniunile Consiliului European în numele Românei.

RomaniaTV.net
26 nov. 2012, 21:55
Ponta despre Băsescu: Acasă este paraleu, la Bruxelles era în genunchi

„Acasă e paraleu. Când a venit de la Bruxelles… Acolo era în genunchi, nu îndrăznea să spună nimic pentru România”, a declarat Victor Ponta.

Acesta susţine că a reuşit să schimbă modul în care Traian Băsescu îşi exercită atribuţiile în domeniul politicii externe. „Încet-încet îi tăiem din puterile uriaşe pe care le-a avut asupra românilor. La Bruxelles, n-a mai putut merge cum mergea de obicei. De obicei mergea în secret, nu spunea nimănui ce face pe acolo, angaja România la tot felul de lucruri rele împotriva României. Acum am stat, l-am presat şi, chiar dacă s-a dus în genunchi, l-am obligat să spună ‘deşi aş fi de acord cu tot ce îmi spuneţi’ „, a comentat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la Palatul Cotroceni, că ultimul Consiliu European nu a fost un eşec, liderii europeni convenind asupra unor chestiuni foarte importante pentru România. Totodată, Băsescu a spus că a primit mici înţepături de la colegii săi pe teme exercitării dreptului de veto.

„La ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes, nu este vorba de niciun eşec al Consiliului. Cred că este bine să înţelegem discuţiile de la Consiliu şi politicienii de la Bucureşti, dar şi românii pentru că viaţa noastră depinde mai mult decât credem de ce se va întâmpla în UE. Acolo au fost 27 de state care au rezolvat două dispute formidabile.

Prima a fost reducerea bugetului. Unele solicitau reducerea cu 50 de miliarde, altele cu 100 şi două state foarte puternice care solicitau reducerea cu 200 de miliarde de euro. În două zile, s-a ajuns la o cifră care nu e nici 50, nici 200, este 100. Bugetul este de 993 de miliarde de euro. Am terminat Consiliul cu o cifră clară.

Al doilea element asupra căruia s-a ajuns la un consens era cel legat de introducerea Tratatului fiscal în concluziile Consiliului şi parte din acel „six pack” care vizează stabilitatea economică. Aceste lucruri vor deveni un element care crează Comisiei obligaţia de a verifica parametrii economici ai tuturor celor 27 de ţări. Consiliul Uniunii, cel rezervat guvernelor, la propunerea CE, aplică sancţiuni statelor membre care nu respectă parametrii macroeconomici. Două categorii de sancţiuni: una pentru deficitul excesiv şi una despre dezechilibrul macroeconomic, cum ar fi deficitul de cont curent. În acest caz se pot aplica sancţiuni care vizează suspendarea fondurilor cu procente între 25 şi 50%. Dincolo de cifre şi rezolvarea disputelor dintre state, fiecare stat a avut priorităţile lui”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai spus că la Consiliu a primit mici înţepături de la colegii săi pe tema exercitării dreptului de veto.

„Toată lumea se aştepta să spun veto, mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din UE. Sigur, e o glumă, dar am primit mici înţepături cu veto-ul României, care e în primele trei state din punct de vedere al creşterii fondurilor”, a spus Băsescu.

Preşedintele a justificat intervenţia publică în legătură cu deciziile de la Consiliul European, prin impactul pe care acestea le au asupra fiecărui român. Băsescu l-a ironizat pe primul-ministru şi în ce priveşte capacitatea sa de îneţelegere a problematicii europene. „Asemenea lucruri care sunt neexplicate, vor rămâne în aer. Poate le va înţelege şi premierul, dacă va fi atent. La Consiliul European nu te duci cu bâta”, a afirmat preşedintele României.