Ponta, despre controlul la Conpet: Să vedeţi şi alte companii de stat ce cheltuieli de protocol au

Victor Ponta a declarat joi, întrebat despre controlul de la Conpet Ploieşti, că mai sunt şi alte companii de stat cu cheltuieli nejustificate, cum ar fi societăţile de la Mediaş, şi că în continuare şefii acestora sunt "stăpâni" şi găsesc întotdeauna sprijin de la politicienii locali.

RomaniaTV.net
11 apr. 2013, 11:57
Ponta, despre controlul la Conpet: Să vedeţi şi alte companii de stat ce cheltuieli de protocol au

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, joi, la ieşirea de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum comentează concluziile controlului de la Conpet şi ce demersuri a întreprins în urma acestuia.

„Corpul de Control a făcut, după cum ştiţi, şi face în continuare controale pentru lucrurile care s-au întâmplat şi le-am moştenit, prezintă concluziile public şi după aceea instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. (…) Sunt convins că putem, în acelaşi timp, nu doar să-i pedepsim pe cei care au încălcat legea, dar să luăm măsuri ca asemenea lucruri să nu se întâmple din nou”, a spus premierul.

Întrebat dacă l-au surprins concluziile Corpului de Control în ceea ce priveşte completul cu acele cheltuieli de protocol, Ponta a negat.

„Să vedeţi şi şi alte companii de stat, să vedeţi ce cheltuieli de protocol au societăţile de la Mediaş, ca să înţelegeţi de ce e atâta supărare, să înţelegeţi şi să vedeţi ce cheltuieli de consultanţă au diverse companii de stat. În continuare, în companiile de stat, cei de acolo sunt stăpânii companiilor şi sigur întotdeauna găsesc sprijin de la politicienii locali, şi înţelegeţi de ce găsesc sprijin, de aceea, neavând în totalitate succes, dar având manageri privaţi, lucrurile se îndreaptă, având criterii clare, având participare privată în acţionariat, cred că lucrurile merg în direcţia bună”, a spus premierul.

Un raport al Corpului de Control al premierului, făcut public joi de Guvern, arată că în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012 Corneliu Anastase a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei, din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general.

Guvernul va sesiza DNA după ce Corpul de Control a constatat că, în calitate de consilier şef al directorului general şi de şef de departament la Conpet Ploieşti, Corneliu Anastase, tatăl fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, a încasat în patru ani prime de circa 30.000 euro.

La data de iunie 2010 a fost înfiinţat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18 iunie 2010 în funcţia de şef al departamentului, asimilată unei funcţii de conducere, a fost numit Corneliu Anastase, până atunci consilier şef al directorului general, beneficiind astfel de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.

În aceeaşi perioadă, potrivit raportului, directorul general al Conpet, companie deţinută de Ministerul Economiei, a avut la dispoziţie un fond de premiere în sumă totală de 3,68 milioane lei, din care a acordat prime în mod preferenţial.

Premierul Victor Ponta a declarat în iunie 2012 că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei, argumentând că a fost numit la conducerea companiei de stat de fostul ministru de resort, în baza unui contract de manager.

Ponta arăta totodată că tatăl Robertei Anastase încasează lunar un salariu de 10.000 de euro. În replică, Anastase susţinea atunci că premierul este „un mincinos” şi că tatăl ei primeşte de la Conpet o treime din suma avansată de Ponta.

Totodată, directorul general al Conpet, Dorin Tudora, l-a contrazis la acea dată pe premier, susţinând că ministrul Economiei nu i-a cerut „în mod direct” demiterea lui Corneliu Anastase.

Conpet deţine şi operează sistemul naţional de transport al ţiţeiului prin conducte.