Ponta, despre declaraţiile lui Barroso vizând aderarea la Schengen: A spus lucrurilor pe nume

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus "lucrurilor pe nume" atunci când s-a referit la aderarea României la Schengen, întrucât a arătat că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice, dar că anumite state se opun.

12 nov. 2013, 21:59
Ponta, despre declaraţiile lui Barroso vizând aderarea la Schengen: A spus lucrurilor pe nume

Pot să spun că e prima dată când un politician european la acest nivel spune lucrurilor pe nume, pentru că afirmă că este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa – acea insulă unde au murit sute de imigranţi -, muncitori. Este un amalgam care trebuie denunţat pentru că, dacă nu facem acest lucru, o să vedem mişcările extremiste care împing Europa să facă lucruri care sunt foarte periculoase. Vorbeşte despre xenofobie, şovinism şi că Europa a cunoscut momente teribile de ultranaţionalism. (…) Barroso spune că trebuie să evităm asta şi iată, România şi Bulgaria nu intră, deşi sunt pregătite„, a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul a calificat drept „o mare greşeală” condiţionarea aderării la Schengen de alte aspecte, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie.

Cred că România a făcut o mare greşeală în 2010 când a transformat o problemă tehnică (…) într-o condiţie politică. Probabil atunci preşedintele Traian Băsescu s-a gândit să facă o mare chestie politică (din aderarea la Schengen – n.r.) când s-o întâmpla… Din acel moment a apărut legătura pur politică cu MCV. A trecut MCV, acum e legătura cu romii. De fiecare dată, într-un mod total neeuropean, această problemă apare în discuţie în special în alegerile interne între partide extremiste. Cred că noi trebuie să fim mult mai hotărâţi în ceea ce priveşte rolul nostru în Europa, care sunt lucrurile la care avem dreptul şi să intrăm în Schengen avem categoric dreptul – n-o spun eu, o spune preşedintele CE, o spun cei mai mulţi dintre şefii de guvern şi de stat”, a afirmat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI: Băsescu: Declaraţia lui Barroso a fost citită greşit, discuţia despre Schengen va avea loc după un MCV pozitiv

Presa română a relatat anterior că Jose Manuel Barroso ar fi spus că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen în 2014. Ulterior, s-a menţionat că oficialul a declarat că cele două ţări nu vor fi în Schengen la 1 ianuarie 2014.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reconfirmat, practic, poziţia de fond a CE cu privire la îndeplinirea în totalitate de către România (şi Bulgaria) a cerinţelor pentru aderarea la Spaţiul Schengen, susţine marţi diplomaţia română, manifestându-şi încrederea că Bruxellesul îşi va menţine o atitudine „corectă şi imparţială” faţă de acest subiect.