Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmărirea penală: Guvernul nu e subordonat preşedintelui

Premierul Victor Ponta consideră că este normal ca urmărirea penală a unui ministru să poată fi cerută exclusiv de către Parlament, nu şi de preşedintele ţării, cu argumentul că Guvernul nu se subordonează preşedintelui, ci numai Legislativului.

RomaniaTV.net
11 iun. 2013, 15:00
Ponta, despre dreptul Parlamentului privind urmărirea penală: Guvernul nu e subordonat preşedintelui

„Atât timp cât Guvernul răspunde în faţa Parlamentului, cred că e normal ca şi urmărirea penală în cazul miniştrilor să fie începută la solicitarea şi în baza unui vot în Parlament, pentru că filosofia modificării Constituţiei este tocmai aceea de a pune fiecare instituţie şi fiecare putere a statului în raporturi normale. Guvernul nu se subordonează preşedintelui, ci Parlamentului, aşa încât autoritatea şi dreptul de a controla Guvernul, fie prin moţiuni de cenzură, fie prin moţiuni simple, fie inclusiv prin începerea urmăririi penale – probabil la solicitarea Parchetului, nu din oficiu – e normal să revină Parlamentului care a investit Guvernul. Preşedintele nu avea nicio treabă directă de control al Guvernului„, a spus premierul Victor Ponta, aflat în Germania.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, un amendament prin care este modificat articolul privitor la urmărirea penală a membrilor Guvernului, în sensul eliminării atribuţiilor şefului statului în această situaţie.

Membrii comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat un amendament al UDMR, prin care sunt eliminate atribuţiile preşedintelui României în ceea ce priveşte posibilitatea de a cere urmărirea penală a unui ministru sau de a-l suspenda din funcţie.

În actuala formă a Constituţiei, la articolul 109, alineatul 2 menţionează că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Citeşte şi Ponta: Păstrăm cota unică de 16% pentru firme, impozitul diferenţiat la persoane depinde de buget