Ponta: Dacă Traian Băsescu aprobă, liderul Jobbik, Vona Gabor, va fi declarat persona non grata

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că nu poate fi interzisă activitatea unui partid situat în afara României, dar este posibilă instituirea unei liste de persoane cunoscute ca extremiste al căror acces să fie interzis în ţara noastră. Deocamdată, Ponta i-a trimis lui Traian Băsescu propunerea ca Vona Gabor să fie declarat persoană indezirabilă. Propunerea are nevoie de acceptul preşedintelui, în calitatea sa de şef al CSAT.

12 mart. 2014, 12:35
Ponta: Dacă Traian Băsescu aprobă, liderul Jobbik, Vona Gabor, va fi declarat persona non grata

„Nu poate fi interzisă intrarea în România a unor cetăţeni europeni care aparţin unui partid pentru că nu le putem cere carnetul de partid la intrarea în ţară, dar putem interzice prezenţa pe teritoriul României a unei persoane”, a declarat Victor Ponta referitor la cererea preşedintelui ca activitatea partidului Jobbik în România să fie interzisă.

Premierul a anunţat că a trimis Administraţiei Prezidenţiale un material pregătit de către Ministerul de Interne referitor la activitatea lui Vona Gabor, preşedintele Jobbik.

Prim-ministrul a ţinut să elogieze poziţia liderilor UDMR în legătură cu manifestările extremiste recente de la Târgu Mureş. „Mulţumesc reprezentanţilor UDMR ce au avut o poziţie foarte clară: tot ce este democratic, european se poate afirma în România. Unde sunt acte extremiste, acestea trebuie sancţionate”, a mai spus Ponta.

Premierul a spus că nu este nevoie de un act normativ, ci de decizii punctuale care să vizeze anumite persoane.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va cere public emiterea unui act normativ prin care să fie interzisă prezenţa în România a membrilor partidului extremist maghiar Jobbik.

„Cer public să se emită act normativ prin care prezenţa membrilor şi liderilor partidului extremist maghiar Jobbik să nu fie primit în România. Există o creştere a partidelor extremiste în Europa. Pe teritoriul României aceste partide extremiste nu au ce căuta. Comportamentul lor de la Târgu Mureş justifică această cerere”, a declarat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a mai spus că acest partid nu este bine privit nici în Ungaria, fiind evitat de celelalte partide, fiind ocolit în cadrul alianţelor.

Membrii ai acestui partid au participat luni la un marş de protest în Târgu-Mureş, care s-a încheiat cu scandări xenofobe, cu scandări pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi cu îmbrânceli cu forţele de poliţie.