Ponta despre laudele lui Băsescu: Preşedintele ştie că, dacă lauzi pe cineva, creezi suspiciune

Premierul Victor Ponta a admis că laudele preşedintelui Traian Băsescu au avut ca scop deteriorarea relaţiilor din USL, idee avansată, în ultimele zile, şi de unii analişti politici.

05 apr. 2013, 19:31
Ponta despre laudele lui Băsescu: Preşedintele ştie că, dacă lauzi pe cineva, creezi suspiciune

„Domnul preşedinte Băsescu este un politician mult prea bun ca să nu ştie că atunci când lauzi pe cineva sigur creezi suspiciune. Pe de altă parte, aţi văzut, în aceste zile au fost tot felul de alinieri cu totul şi cu totul neaşteptate”, a afirmat Victor Ponta, într-un interviu Agerpres. 

El a subliniat necesitatea de a explica mai bine decizia sa privind propunerile la şefia parchetelor, de a elucida toate suspiciunile.

Nu se pune problema niciunui blat politic. Se pune problema, pe de o parte, să rezolvăm o situaţie care trena de un an şi care nu avea nicio perspectivă să se rezolve în viitor şi, pe de altă parte, să înţelegem că asupra Parchetului, asupra Ministerului Public se instituise un monopol privat al dlui Morar, doamnei Macovei şi al celor care sunt apropiaţi. Or, o societate democratică presupune nişte procurori independenţi, dar nu presupune un monopol al unei persoane asupra Parchetului. Acesta era un lucru extrem de periculos, eu vorbesc ca fost procuror aici, nu doar ca om politic, şi nu puteam accepta o asemenea situaţie, neconstituţională şi nelegală până la capăt”, a precizat Ponta. 

Tensiuni au apărut în USL după ce Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei a făcut propuneri pentru şefii Parchetelor. În special numirea Codruţei Kovesi la şefia DNA a stârnit controverse şi atacuri dure din partea PNL.  

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei, a spus Antonescu.

După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD

O serie de voci liberale au acuzat negocierile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta în legătură cu numirea procurorilor.

Criticile au crescut în intensitate după ce preşedintele a făcut declaraţii, joi, lăudând decizia premierului Victor Ponta. 

„Sper că trendul bun va continua la Parchete, DIICOT, DNA. Propunerile făcute de primul-ministru nu îmi dau niciun motiv să cred că vor fi schimbări în trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai arătat că el şi premierul au stabilit să fie urmată „fără nicio abatere” procedura de desemnare a procurorilor şefi prevăzută de lege.