Ponta, despre lustraţie: O varză de lege care nu rezolvă nimic, o gogomănie

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că Legea lustraţiei nu va afecta aproape pe nimeni, întrucât dreptul de a candida nu poate fi îngrădit. În perspectiva guvernării USL, Ponta susţine că va veni la Guvern cu o echipă de miniştri tineri care nu vor avea probleme din punctul de vedere al lustraţiei. "Cred că UNPR are mai mulţi securişti şi comunişti. Cred că nu ştiu ce au votat", a comentat pesedistul.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 10:29
Ponta, despre lustraţie: O varză de lege care nu rezolvă nimic, o gogomănie

Liderul social-democraţilor consideră că modul în care a fost adoptată legea a fost unul ridicol, ce arată lipsa de specialişti în domeniului juridic în interiorul PDL.

„E un semn că cei de la PDL nu mai au specialişti să scrie o lege cum trebuie. Dincolo de ridicolul situaţiei prin faptul că îl lustrau pe domnul Meleşcanu cu o oră înainte să-l numească şef la SIE sau că îi lustrau pe domnii Ungureanu şi Boc, a ieşit aşa o varză de lege care nu rezolvă nimic”, a spus Ponta.

Acesta are rezerve în privinţa utilităţii legii. „În primul rând, ce se rezolvă după 22 de ani şi în al doilea rând, dacă faci o lege, aplici principiul la toată lumea. Nu să tot aplici excepţii (…) E o gogomănie”, a spus social-democratul.

În al treilea rând, numărul celor care vor intra sub incidenţa legii este foarte mic. „La cine să se aplice, la domnul Iliescu? Nu cred că domnul Iliescu vrea să ocupe o funcţie în Guvern”, a declarat Victor Ponta.

Ponta a arătat însă că PSD nu va sesiza Curtea Constituţională pentru Legea lustraţiei, întrucât judecătorii s-au pronunţat deja pe Legea lustraţiei, iar aceasta a fost modificată corespunzător.

El a promis că într-un viitor guvern USL, miniştrii pe care-i va propune vor fi suficient de tineri încât să nu intre sub incidenţa legii adoptate marţi de către Camera Deputaţilor.

Legea lustraţiei impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 de voturi „pentru” şi patru abţineri, în absenţa opoziţiei.

Legea prevede, printre altele, că vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniştri, directorii de editură.

La dezbaterile în plen, deputaţii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunişti în categoria personalelor lustrate.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.