Ponta: OUG privind aleşii locali intră în dezbaterea Senatului săptămâna viitoare VIDEO

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că ordonanţa de urgenţă privind aleşii locali va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului.

RomaniaTV.net
03 sept. 2014, 15:41
Ponta: OUG privind aleşii locali intră în dezbaterea Senatului săptămâna viitoare VIDEO

„Sunt 45 de zile în care ordonanţa produce efecte. Săptămâna viitoare, se adoptă de către Senat, pleacă la Camera Deputaţilor. În mai puţin de 45 de zile au loc dezbaterile parlamentare, se adoptă, după care politrucii Iohannis şi Blaga, la ordinul domnului Băsescu, să conteste la CCR, să ne spună CCR ce să facem’, a declarat premierul Victor Ponta, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Ponta a afirmat că reprezentantul SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a răspuns ‘foarte echilibrat’ şi ‘ foarte corect’ pe subiectul legat de ordonanţa privind aleşi locali.

„Am discutat agenda parlamentară pentru perioada următoare. E important ca la Camera Deputaţilor, săptămâna viitoare, să avem majoritatea necesară să trecem din nou legea CAS şi legile privind amnistia fiscală pentru mame şi profesori, iar la Senat m-au înştiinţat liderii noştri că săptămâna viitoare intră deja în dezbatere şi probabil se şi votează ordonanţa cu aleşii locali”, a precizat Ponta, după şedinţă.

El a spus că, astfel, cei de la ACL vor putea să conteste ordonanţa la instituţii româneşti „şi să nu mai umble toată ziua cu jalba în proţap pe la diverse ambasade”.

„Deci vom avea dezbateri şi o să poată politrucii de la ACL să conteste la instituţii româneşti şi să nu mai umble toată ziua cu jalba în proţap pe la diverse ambasade, să folosească şi structurile instituţionale şi constituţionale româneşti”, a adăugat Ponta.

La şedinţa coaliţiei nu a fost prezent niciun reprezentant UDMR, premierul precizând că a vorbit cu liderul UDMR Kelemen Hunor, care i-a spus că nu este în Bucureşti, dar că UDMR va veni luni la şedinţa coaliţiei.

Tot în privinţa ordonanţei privind aleşii locali, prim-ministrul a mai spus că îşi doreşte ca oamenii care au votat USL în 2012 să aibă, în continuare, o administraţie USL până în 2016.

‘Îmi doresc un singur lucru: ca oamenii care au votat USL în 2012 să aibă în continuare o administraţie USL până în 2016. În 2016, dacă îi vor pe politrucii Blaga cu Iohannis, să îi voteze pe ei. Deocamdată, în 2012, au votat USL şi au votat pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta, nu au votat pentru Blaga şi Iohannis care le fură practic voturile’, a conchis premierul.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial. Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului.

Potrivit actului normativ, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, ‘primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor’.

Conform ordonanţei, opţiunea alesului local trebuie să fie însoţită de acceptarea acestuia de către partidul sau organizaţia minorităţii naţionale din care vrea să facă parte.

În termen de zece zile de la expirarea termenului prevăzut, situaţia centralizată a aleşilor locali va fi transmisă prefecţilor.