Ponta, despre privatizarea CFR Marfă: E absolut necesar avizul Consiliului Concurenţei

Victor Ponta a afirmat joi că procedura privind privatizarea CFR Marfă nu s-a încheiat şi a subliniat că urmează alţi paşi pe care compania câştigătoare trebuie să îi facă, transmite Agerpres.
Romania TV
20 iun. 2013, 17:15
Ponta, despre privatizarea CFR Marfă: E absolut necesar avizul Consiliului Concurenţei

”Nu am niciun fel de contribuţie directă la acest lucru (n.r. la privatizarea CFR Marfă). Este meritul dlui Fenechiu şi o să-l felicit personal. Evident însă că procedura nu e încheiată în sensul în care trebuie să avem avizul Consiliului Concurenţei după care se desfăşoară alte proceduri, plata preţului…mai durează destul de mult şi până la finalul final mai este şi nu vreau să mă bucur. (…) Procedura prevede, după ce se declară câştigătorul, în cinci zile se semnează contractul şi după aceea în 60 de zile se plăteşte preţul, se transferă acţiunile. Aştept în primul rând acordul Consiliului Concurenţei pentru că GFR este deja pe piaţa românească şi pe alte pieţe din jurul României şi e absolut necesar avizul Consiliului Concurenţei pentru a se finaliza tranzacţia. Apoi, banii. Sunt multe alte lucruri, inclusiv discuţiile foarte importante din punctul meu de vedere despre investiţii şi câte din locurile de muncă de la CFR Marfă sunt garantate în continuare,” a spus Ponta, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv.

El a ţinut să precizeze că în Hotărârea de Guvern referitoare la privatizarea CFR Marfă, publicată şi în Monitorul Oficial, a fost stipulat faptul că Ministerul Transporturilor este autorizat să vândă pachetul majoritar de 51% din acţiunile companiei, inclusiv acele acţiuni rezultate din conversia acţiunilor.

”Deci, povestea că în timpul jocului s-a schimbat ceva e o informaţie falsă. (…) E păcat să pornim de la neadevăruri”, a adăugat premierul.

Referindu-se la cea de-a doua lansare a procedurii de privatizare şi condiţiile privind cifra de afaceri a companiilor, Victor Ponta a subliniat că GFR nu beneficia de acestea.

”Sigura companie care avea dreptul să participe de la început era GFR, ceea ce contracandidaţii, care şi aşa au fost destul de supăraţi, ar fi acuzat că facem licitaţia numai pentru GFR. Din acest motiv, la a doua lansare a procedurii am avut grijă ca acele condiţii privind cifra de afaceri să permită practic tuturor celor care erau interesaţi (să participe – n.r.). Deci, de acea prevedere nu beneficia GFR, ci unul dintre rivali care însă nu a reuşit să strângă banii ca să meargă mai departe”, a explicat primul ministru.

Totodată el a spus că firma care a câştigat licitaţia va trebui să facă investiţii de 900 de milioane de lei.

”Preţul iniţial stabilit de consultant a fost de 180 de milioane de euro, un preţ mare. Mă uit alături, în Bulgaria era vorba de un preţ mai mic şi oricum s-a oprit privatizarea pentru că din păcate compania din Bulgaria a fost pusă sub sechestru. Deci 200 de milioane pachetul de acţiuni, statul român rămâne cu 49% şi 200 de milioane de euro sau 900 de milioane de ron investiţii”, a adăugat Ponta.

Premierul s-a declarat optimist privind viitoarea vizită a FMI şi a punctat că ceea ce era important pentru Guvern era să arate hotărârea de a reduce arieratele, de a vinde pachetul de la Transgaz, de a duce cât mai departe şi mai bine procedura de la CFR Marfă.

”Ori noi lucrul ăsta l-am dovedit şi, din acest punct de vedere, evident că sunt optimist că în boardul FMI se va considera încheiat cu bine acordul actual şi putem, eventual, discuta despre un nou acord. (…) Nu avem nevoie de un acord din care să împrumutăm bani, ci tot de un acord de tip preventiv”, a mai spus primul ministru.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Cu cât se vinde un Oltcit în 2024. Prețul îi va șoca pe mulți români
Capital.ro
S-a dat lege pentru TOATE FEMEILE din România. Vestea cea mare a venit chiar ACUM: Venim cu două beneficii
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Documentul prin care românii vor afla ce pensie primesc la bătrânețe. Daniel Baciu anunță schimbarea crucială
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce au pățit acești constănțeni, după ce au trecut granița cu Bulgaria ca să-și cumpere țigări cu 14 lei pachetul
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Se schimbă legea pentru TOȚI POSESORII de mașini din România: "Acest lucru să nu se mai întâmple"
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'