Ponta despre privatizarea Oltchim: E diferenţă mare între Gazprom şi Dan Diaconescu VIDEO

Situaţia combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea nu este una fericită, deoarece o ofertă este "exotică", iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul, dar termenul de privatizare nu va mai fi amânat, iar compania va intra în administrare specială dacă ofertele nu sunt acceptate, afirmă premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
18 sept. 2012, 09:58
Ponta despre privatizarea Oltchim: E diferenţă mare între Gazprom şi Dan Diaconescu VIDEO

El s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu ministrul Economiei şi şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru o discuţie privind situaţia de la Oltchim, întâlnire la finalul căreia a susţinut o conferinţă de presă.

„Nu este o situaţie fericită, pentru că, din păcate, dincolo de cei care sunt deja acolo, din cele două oferte una este exotică, iar cealaltă trebuie verificată din punct de vedere al potenţialului financiar. Totuşi, cei de la Chimcomplex sunt destul de mici faţă de cât de mare este Oltchim. Indiferent însă de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de ofertă care presupune pierderea locurilor de muncă şi dezmembrarea Oltchim. Situaţia este foarte dificilă”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă niciuna dintre ofertele primite nu va fi satisfăcătoare, Victor Ponta a afirmat că la Oltchim va fi instituită în acest caz administrarea specială, dar numai ca o soluţie pe termen scurt, soluţia pe termen lung fiind cooptarea unui investitor puternic.

El a arătat totuşi că termenul de depunere a ofertelor, stabilit la acest moment pentru joi, 20 septembrie, nu va mai fi amânat, iar licitaţia publică cu strigare programată pentru vineri va fi organizată în prezenţa presei.

Întrebat, de asemenea, dacă, din punct de vedere politic, l-ar deranja prezenţa la Oltchim a unui investitor rus, precum Gazprom, premierul a răspuns negativ. „Nu, nici vorbă, oricine salvează locurile de muncă şi are banii de investiţii, este binevenit. Politic nu m-ar deranja nici măcar domnul Dan Diaconescu, cu o singură condiţie: să aibă banii şi capacitatea de a salva locurile de muncă”, a spus Ponta.

Întrebat în continuare pe cine ar prefera între Gazprom şi Dan Diaconescu, Ponta a spus, zâmbind, că diferenţa de resurse financiare şi manageriale este cam mai mare între cele două părţi. „Fără să fiu lipsit de sentiment patriotic cred că diferenţa şi de resurse financiare şi de resurse manageriale e cam mare”, a răspuns prim-ministrul.

Solicitat însă să precizeze dacă pentru Oltchim au fost depuse oferte de către Gazprom sau o altă companie din Rusia, Ponta a declarat că nu doreşte să se pronunţe asupra ofertelor până joi, când este termenul final de depunere.

El a adăugat că înţelege situaţia angajaţilor de la Oltchim, dar că şi-ar fi dorit ca aceştia să protesteze mai devreme faţă de managementul defectuos înregistrat de mai mulţi ani la nivelul conducerii.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, precizând până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Citeşte şi Constantin Roibu: „Sunt total vinovat pentru situaţia de la Oltchim”