Ponta, despre reducerea CAS: În noiembrie, vom avea toate punctele importante ale programului îndeplinite

Premierul României, Victor Ponta, a acordat un amplu interviu agenției de știri Agerpres, în care, pe lângă tematica politică, a abordar și problema recentei decizii a Guvernului, privind reducerea CAS cu 5%, pentru angajatori.

RomaniaTV.net
16 iun. 2014, 13:49
Ponta, despre reducerea CAS: În noiembrie, vom avea toate punctele importante ale programului îndeplinite

Victor Ponta consideră că „și în programul opoziției reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este prezentă și rareori se întâmplă ca toate partidele politice să aibă același obiectiv economic.”

Primul-ministru se bazează și pe voturile opoziției la legea de modificare a Codului Fiscal, în ciuda unor semnale contradictorii transmise de liderii PDL și PNL.

„Practic, în noiembrie, ne prezentăm cu toate punctele importante din punct de vedere economic ale programului cu care am candidat îndeplinite, ceea ce nu doar în România, cred că și în Europa, e un lucru destul de rar și mă face să fiu foarte mândru și să spun că pot să promit alte lucruri atâta timp cât cele pe care le-am promis în 2012 le-am realizat. Sincer aștept cu mare nerăbdare să văd cum se va vota în Parlament, cu siguranță coaliția de guvernare va vota ‘pentru’, pentru că am avut deja o consultare în acest sens. Eu cred că și parlamentarii PNL și PDL nu se vor alia unui punct de vedere greu de explicat al…nu știu, cred că domnul Predoiu, domnul Iohannis au zis că se opun reducerii CAS, cred că și parlamentarii PNL și PDL, indiferent de ce spun liderii lor, vor vota ‘pentru’, pentru că e totuși în programul lor de guvernare, iar președintele Băsescu va promulga legea„, a spus Ponta.

Victor Ponta a vorbit și despre avantajele nete pe care reducerea CAS le aduce economiei.

Angajatorii s-au plâns tot timpul de această încărcătură fiscală și atunci cred că primul lucru vor scoate la suprafață ceea ce plăteau la gri și vor pune pe cartea de muncă, cum se spune, salariul întreg. Ceea ce vreau, că poate oamenii în prima clipă nu realizează avantajul. Dar, de fapt, ce se întâmplă cu acele asigurări? E vorba despre pensie, e vorba despre sănătate, e vorba despre șomaj. Și fiecare spune: eu mai am mult până la pensie, sunt sănătos, am un loc de muncă. Dar oricui se poate întâmpla să aibă nevoie de oricare dintre aceste trei direcții fundamentale ale protecției sociale și atunci nu e puțin lucru să te duci să vezi că pe cartea de muncă ai de fapt un salariu mai mic decât ai câștigat. În a doua fază, evident că la momentul la care angajatul își negociază salariul cu angajatorul, fie că e vorba de un salariu individual, fie că e vorba despre contracte colective, acest lucru nu e o înțelegere secretă între Guvern și angajator cu reducerea CAS, e ceva public și, practic, fiecare angajat va ști să îi spună patronului: muncesc bine, îmi fac datoria, tu ai câștigat 5% de la Guvern, e normal ca acest lucru să se simtă și se simte de fapt în creșterea venitului real realizat de angajator„, a afirmat primul-ministru.

Primul-ministru a sugerat că în viitorul nu foarte îndepărtat există șansa unor decizii de creștere directă a veniturilor populației.

„Anul acesta este anul reducerii CAS, anul viitor avem deja programată strategia fiscal-bugetară, indexarea pensiilor cu o medie de 4,5% și un fond de creștere a salariilor pe care îl vom distribui așa cum am făcut și în 2014: nu la toată lumea foarte puțin, 2-3%, ci mai degrabă țintit pe anumite categorii unde decalajele sunt foarte mari. Salarii mari nu cred că are nimeni din zona bugetară, dar cum a fost anul acesta cu medicii rezidenți, cu profesorii debutanți, sunt, să zic, niște priorități. Ideea mea este că mai bine banii aceia pe care îi avem îi folosim în mod targetat — nu îi împărțim așa, 2%, să nu simtă nimeni o îmbunătățire…”, a spus Victor Ponta.

Într-o declarație pentru Agerpres, și consilierul premierului, Cristi Socol, afirma ieri că „România își respectă/ își va respecta toate condiționalitățile convenite cu creditorii internaționali atât în ceea ce privește țintele macroeconomice, cât și reformele structurale. Angajamentul total pentru respectarea prevederilor din acordul stând by, dar și a prevederilor noilor reguli de guvernanță la nivel macroeconomic prevăzute în Compactul Fiscal, Six Pack, Semestrul European s.a. se poate vedea din îndeplinirea absolută a țintelor de parcurs convenite. România nu a tras/ nu va trage niciun ban de la instituțiile financiare internaționale în timpul acordului preventiv pentru un motiv simplu — nu are nevoie”.