Ponta: Despre salarii trebuie să vorbească Ungureanu, nu Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că şeful statului, Traian Bsăescu, nu are niciun rol constituţional pentru a vorbi despre salarii, el precizând că premierul Ungureanu este cel care ar trebui să facă acest lucru.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 11:29
Ponta: Despre salarii trebuie să vorbească Ungureanu, nu Băsescu

„Văd că se continuă ceea ce se întâmpla cu Guvernul Boc. Despre salarii trebuie să vorbească primul-ministru, nu preşedintele ţării, care nu are niciun rol constituţional în acet sens”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat dacă este posibil ca salariile să crească de la 1 iunie, în condiţiile în care Legea responsabilităţii fiscale interzice majorarea cu şase luni înainte de alegeri, Ponta a răspuns: „Nu cred că Traian Băsescu se împiedică vreodată de legi sau de Constituţie. Pentru domnia sa contează interesele politice de moment”.

Ponta a spus că lucrurile nu merg bine nici în România, nici la nivel european, el precizând că vor fi mai puţine încasări la buget.

„Aşa cum avem şi noi datele, nu ştiu dacă preşedintele le prezintă, s-ar părea că lucrurile nu merg bine nici în România, nici la nivel european. Vor fi încasări mai mici la buget”, a spus Ponta.

„Noi suntem gata să lucrăm cu Guvernul actual sau să facem noi acest lucru – faptul că dacă foloseşti altfel resursele actuale şi dacă aduci la buget banii pe care îi pierzi atât din evaziunea fiscală, cât şi din cheltuirea ilegală pentru diverse contracte politice, banii necesari, sigur că poţi să dai oamenilor înapoi ceea ce preşedintele Băsescu le-a luat în 2010”, a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie „reîntregite” salariile bugetarilor.

„La începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră pentru ca undeva în jurul date de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor (…) Veţi avea suportul meu, dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului va fi pe măsura momentului şi nevoii de a restabili veniturile bugetarilor”, a spus preşedintele.

El a arătat că această reîntregire a salariilor bugetarilor va trebui făcută în condiţiile în care în luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent faţă de veniturile planificate, însă februarie a fost un minus de două ori mai mare decât excedentul din luna precedentă. Potrivit preşedintelui, şi în martie este posibil un minus în colectare veniturilor la buget, dar acesta se datorează conjuctural situaţiei meteorologice din luna februarie.

Traian Băsescu s-a declarat convins că majoritatea parlamentară, împreună cu guvernul, premierul, privind în bugetul de stat, aşa cum este aprobat şi fără a diminua investiţii, ar putea găsi resurse ca la sfârşitul mandatului să le poată spune bugetarilor că vor avea salariile întregi aşa cum le-au găsit la începutul mandatului din 2008.