Ponta despre situația din Crimeea: Cel mai mare pericol de securitate pentru România după 1989

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la Antena 3, că situația din Crimeea este cel mai mare pericol de securitate pentru România de după 1989, însă reprezintă și o oportunitate de reapropiere a Republicii Moldova de Europa și NATO.

RomaniaTV.net
14 oct. 2011, 17:26
Ponta despre situația din Crimeea: Cel mai mare pericol de securitate pentru România după 1989

"Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România și pentru regiune, de după 1989. Categoric acest lucru. Să ai un conflict rece, deocamdată. Să dea Dumnezeu să nu fie cald în perioada următoare. Evident că este pentru prima dată când ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE și că orice pericol, oricât de mare, nu suntem singuri. Suntem într-o familie politico-militară extrem de importantă", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul susține că acest conflict din Crimeea este și o oportunitate de apropiere a Moldovei față de NATO și față de UE.

"În același timp, eu văd că este cea mai mare oportunitate. Știți că se spune de multe ori că pericolul înseamnă și oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990. Pentru ca România să își atingă un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru România este cel mai important. Și anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce înseamană Europa și NATO. Depinde cât de inteligenți suntem să folosim acest prilej. România nu este suficient de mare sau de puternică, singură, ca să spună: 'Domne, rezolvăm noi problema din Ucraina sau controlăm noi Marea Neagră'. Am mai avut noi tot felul de accese de grandomanie și mulți ne-au privit oarecum zâmbind: 'Chiar voi, România, bateți pe toată lumea aici?'. Dar este suficient de mare și puternică acum și din punct de vedere politic și din punct de vedere economic pentru a fi pentru Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru Est, fără a spune că eu văd ca principală soluție, cum spunea președintele Băsescu, să-i luăm înapoi. Eu nu cred că asta este soluția cea mai inteligentă, decât dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum. Dacă nu, cea mai rațională și inteligentă soluție este ca România să sprijine în mod concret, nu doar prin declarații, ci prin lucruri extrem de concrete, o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE", a adăugat Ponta.

„Cred că este cel mai mare pericol de securitate pentru România și pentru regiune, de după 1989. Categoric acest lucru. Să ai un conflict rece, deocamdată. Să dea Dumnezeu să nu fie cald în perioada următoare. Evident că este pentru prima dată când ne dăm seama cât de important este că suntem în NATO, în UE și că orice pericol, oricât de mare, nu suntem singuri. Suntem într-o familie politico-militară extrem de importantă”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul susține că acest conflict din Crimeea este și o oportunitate de apropiere a Moldovei față de NATO și față de UE.

„În același timp, eu văd că este cea mai mare oportunitate. Știți că se spune de multe ori că pericolul înseamnă și oportunitate. Este cea mai mare oportunitate de după 1990. Pentru ca România să își atingă un obiectiv major, pentru Europa este minor, dar pentru România este cel mai important. Și anume de a folosi acest moment politico-istoric pentru a accelera extraordinar de puternic reapropierea Moldovei de ceea ce înseamană Europa și NATO. Depinde cât de inteligenți suntem să folosim acest prilej. România nu este suficient de mare sau de puternică, singură, ca să spună: ‘Domne, rezolvăm noi problema din Ucraina sau controlăm noi Marea Neagră’. Am mai avut noi tot felul de accese de grandomanie și mulți ne-au privit oarecum zâmbind: ‘Chiar voi, România, bateți pe toată lumea aici?’. Dar este suficient de mare și puternică acum și din punct de vedere politic și din punct de vedere economic pentru a fi pentru Moldova ceea ce a fost Germania de Vest pentru Est, fără a spune că eu văd ca principală soluție, cum spunea președintele Băsescu, să-i luăm înapoi. Eu nu cred că asta este soluția cea mai inteligentă, decât dacă oamenii din Moldova vor decide asta, vor face un referendum. Dacă nu, cea mai rațională și inteligentă soluție este ca România să sprijine în mod concret, nu doar prin declarații, ci prin lucruri extrem de concrete, o apropiere ireversibilă a Moldovei de UE”, a adăugat Ponta.