Ponta, despre suspendare: Vreau ca România să rămână cea mai stabilă ţară din regiune

Prim-ministru Victor Ponta a afirmat că subiectul celei de-a treia suspendări a preşedintelui Traian Băsescu trebuie abordat din mai multe perspective, una dintre ele fiind ca menţinerea stabilităţii economice şi politice a României. Ponta a precizat că PSD urmează să-şi stabilească poziţia faţă de suspendarea lui Traian Băsescu în perioada următoare.

09 sept. 2014, 11:41
Ponta, despre suspendare: Vreau ca România să rămână cea mai stabilă ţară din regiune

„Noi încă nu am luat o decizie politică. După cum ştiţi, eu am votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu şi în 2007 şi în 2012 şi cred că, din punct de vedere moral şi social, Traian Băsescu nu poate plece pur şi simplu, fără nici o sancţiune morală, după toate relele pe care le-a făcut. Dar suspendarea presupune o procedură constituţional-juridică şi politică, cu implicaţii interne şi internaţionale”, a avertizat Victor Ponta.

Acesta a atras atenţia că un asemenea demers trebuie explicat foarte bine pe plan extern. „România este cea mai stabilă şi predictibilă ţară din regiune din punct de vedere politic şi economic şi vreau să rămână aşa”, a spus Ponta.

Premierul susţine pe de altă parte că demersul lui Tăriceanu are o motivaţie solidă. „Intenţia dumnealui a fost de a trage un semnal de alarmă că Traian Băsescu nu poate fi scuzat doar pentru că mai are puţin din mandat”, a spus Ponta adăugând că şi în campania electorală, candidaţii vor trebui să se poziţioneze într-un fel sau altul faţă de cele două mandate ale lui Traian Băsescu.

Social-democraţii vor avea o consultare în cursul acestei săptămâni pe tema suspendării preşedintelui, cel mai probabil înaintea congresului partidului, care va avea loc vineri, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, senatoarea PSD Gabriela Firea.

„În acest moment există două curente de opinie – pe de o parte, ideea că orice om, fie el preşedinte sau simplu cetăţean, atunci când încalcă legile ţării, şi mai ales Constituţia, trebuie să plătească de îndată, şi nu la o dată ulterioară. Şi celălalt punct de vedere, cu privire la faptul că o campanie electorală pentru referendum nu ar face decât să-l pună pe Traian Băsescu în situaţia de a se victimiza şi de a mai stoarce lacrimi de la electorat, spunând că nu este lăsat să-şi încheie în mod democratic mandatul şi să meargă la pensie după două mandate prezidenţiale. Zilele acestea vom avea o şedinţă la vârful PSD şi se va lua o decizie pe care o vom comunica. Va trebui să analizăm foarte profund, inteligent, toate argumentele – şi pro, şi contra”, a explicat Gabriela Firea, care este purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD.

Firea a subliniat că argumentele pro şi contra suspendării preşedintelui vor ţine cont de interesul românilor, urmând să se ia o decizie. „Ca parlamentar mă voi supune şi eu acelei decizii. (…) Este nevoie de o decizie zilele următoare, pentru că există şi posiblitatea aceasta de a semna scrisoarea preşedintelui Senatului”, a menţionat senatoarea Gabriela Firea.