Ponta: Dezvoltarea învăţământului profesional este soluţia corectă

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că dezvoltarea învăţământului profesional este soluţia corectă, dând ca exemple ţări ca Germania şi Austria cu tradiţie în acest sens, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 10:51
Ponta: Dezvoltarea învăţământului profesional este soluţia corectă

‘Şcoala românească trebuie să pregătească viitori studenţi, doctoranzi, cercetători, dar trebuie să pregătească în egală măsură tineri capabili să răspundă aşteptărilor pieţei muncii şi noilor tehnologii. Am avut plăcerea de a participa la mai multe evenimente în aceste an, de pornire a noi investiţii, de creare de locuri de muncă. Toţi mi-au spus acelaşi lucru: avem încredere în România, vrem să investim aici, avem nevoie de o forţă de muncă care să fie calificată pentru ceea ce înseamnă industria, economia în anii care urmează. Pentru acest lucru, am considerat că dezvoltarea învăţământului dual, învăţământului profesional este soluţia corectă. Am mers acolo unde acest sistem dual are o veche tradiţie şi, mai ales, o eficienţă extraordinară. Am mers şi am semnat un acord de parteneriat cu Landul Baden Wurtenberg, în Germania, şi cu Austria, cele două zone în care acest tip de învăţământ are o tradiţie şi un succes extraordinar’, a precizat Ponta.

Şeful Executivului a participat miercuri la semnarea Memorandumului de Înţelegere între Ministrul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Federal al Educaţiei şi pentru Problematica Femeii din Republica Austria.

Premierul Victor Ponta a subliniat importanţa colaborării cu mediul privat, cu cel de afaceri, pentru a dezvolta un învăţământ profesional.

‘Cred că este cea mai bună idee, în primul rând să învăţăm de la cei care ştiu şi au făcut acest tip de educaţie şi în al doilea rând, să colaborăm cu mediul privat, să-i încurajăm să se implice atât la nivelul şcolilor, liceelor, cât şi la nivelul universităţilor. Fiecare segment din lanţul acesta al educaţiei este extrem de important pentru a fi siguri că şcoala românească nu va produce şomeri, ci va produce personal calificat, competitiv, pe care toate companiile româneşti şi străine – care activează în România – să-i caute cu adevărat, să-i plătească bine şi să-i folosească atât în ţară, cât şi în orice alt tip de operaţiuni în Europa şi în lume’, a susţinut şeful Executivului.

Victor Ponta a adăugat că ar dori să vadă că fiecare companie puternică are cel puţin un liceu sub tutelă, unde să investească şi să-şi pregătească viitorii angajaţi, menţionând că Guvernul se va ocupa de legislaţia necesară.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, semnatarul Memorandumului, a spus că documentul vizează atât realizarea unei analize a modului în care poate fi modernizat învăţământul dual în România, cu ajutorul colegilor din Austria, în condiţiile în care un acord similar a fost semnat de premierul Victor Ponta în Germania, dar şi realizarea de colaborări efective în domeniul învăţământului profesional şi tehnic.

‘Este important să lucrăm cu Ministerul Muncii, să folosim fondurile structurale, de exemplu pe zona agricolă încercăm să relansăm liceele agricole şi şcolile profesionale, să colaborăm cu IMM-urile’, a spus Pricopie.

Potrivit acestuia, firmele au ridicat problema raportului dintre partea teoretică şi cea practică în învăţământ.

‘În acest moment, în trei ani de studiu vom avea 80% parte teoretică în primul an şi 20% parte practică, în cel de-al doilea an vom avea 60% parte practică în firme, iar în cel de-al treilea – 72% parte practică’, a spus acesta.