Ponta: Doar în dictaturi şi ţări subdezvoltate preşedintele îşi dă cu părerea pe buget

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nicăieri în Europa regele, regina sau preşedintele nu îşi dă cu părerea pe bugetul statului, el arătând că acest lucru se întâmplă doar în dictaturi şi în ţări subdezvoltate.

04 dec. 2013, 13:52
Ponta: Doar în dictaturi şi ţări subdezvoltate preşedintele îşi dă cu părerea pe buget

„Până la urmă, în toate ţările europene, inclusiv în România, până în acest an, dezbaterea bugetului este atributul puterii şi al opoziţiei în Parlament. Nicăieri în Europa nu există regele, regina, preşedintele să participe, să se uite pe capitole bugetare, să îşi dea cu părerea unde trebuie să tăiem. Ăsta e un lucru care nu se întâmplă decât în dictaturi şi în ţări subdezvoltate”, a susţinut Ponta.

El a precizat că, după ce a fost votat miercuri de către Parlament, bugetul va pleca la preşedinte şi, după ce şeful statului îl va retrimite, Legislativul se va mobiliza şi îl va revota, potrivit Mediafax.

„Domnia sa, cum îl cunoaştem, nici nu cred că-l va citi. Cred că îl va retrimite doar aşa ca să arate că degeaba vor 20 de milioane de oameni ceva, el vrea altceva. Parlamentul e mobilizat şi parlamentarii vor reveni pentru a revota, după care, sunt absolut convins, preşedintele nu va încălca Constituţia încă o dată şi îl va promulga”, a spus Ponta.

El a arătat că proiectul de buget reprezintă concepţia politică a USL, cu care s-a candidat în alegeri.

„Bugetul reflectă până la urmă programul nostru politic cu care am candidat în alegeri. Este un buget care nu prevede nicio tăiere de la nimeni, ci practic fiecare categorie importantă primeşte câte ceva în plus. De asta – i-am explicat ieri şi preşedintelui – suntem oponenţi politici. Dacă gândeam ca domnia sa, cum a gândit domnul Băsescu în 2010-2011, nu eram oponenţi politic, eram şi noi pe la PDL sau pe la alt partid. Gândim altfel decât domnia sa şi de aceea oamenii ne-au votat şi de aceea acest buget reflectă concepţia noastră”, a spus Ponta.

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor.

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de „inflexibilă”, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

Preşedintele va respinge Legea bugetului, o va retrimite Parlamentului şi ia în calcul, ulterior, şi sesizarea Curţii Constituţionale.