Ponta, după întâlnirea cu FMI: România se află într-o situaţie mai rea decât în 2009

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii misiunii FMI, că România se află într-o situaţie economică şi socială mai rea decât cea din 2009 şi că este prost pregătită pentru noua recesiune. 

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 11:27
Ponta, după întâlnirea cu FMI: România se află într-o situaţie mai rea decât în 2009

„Problema de fond e că după trei ani România se află într-o situaţie mai rea decât 2009, economică şi socială. Guvernul a ratat din nou toate ţintele asumate la începutul anului, iar promisiunile puterii pe legea pensiilor şi restituirea salariilor nu au fost ţinute. E evident eşecul acestor trei ani. România e mai prost pregătită pentru noua recesiune. Dacă în 2009 cineva vorbea de centuri de siguranţă, pentru 2012 vorbim de aceleaşi centuri”, a spus preşedintele PSD, Victor Ponta.

Liderul social-democrat a precizat că USL a transmis FMI principala sa critică în legătură cu faptul că în discuţiile dintre reprezentanţii Fondului şi Guvernul român nu s-a pus problema locurilor de muncă ce ar trebui create în 2012.

Nu se creează prin măsurile preconizate în 2012 locuri de muncă. Vor fi restructurări în zona bugetară şi în companiile de stat, asta însemană şomaj”, a spus Ponta.

Liderul PSD a precizat că FMI şi-a exprimat acordul cu opoziţia în ceea ce priveşte faptul că mărirea de pensii şi salarii în al doilea semestru al anului 2012 reprezintă o măsură interzisă prin legea responsabilităţii fiscale.

Concluzia e că datele pentru 2012 pot fi prezentate într-o manieră optimistă, dar în realitate sunt foarte pesimiste. România nu va crea locuri de muncă, nu va asigura condiţii sociale şi salariale mai bune în 2012„, a spus Ponta.

Reprezentanţii USL au avut, vineri, o întâlnire cu delegaţia FMI, BM şi CE. La întrevedere au participat Victor Ponta, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Eugen Nicolăescu, Daniel Chiţoiu, Daniel Constantin şi Liviu Voinea.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află în România în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.