Ponta, după anunţul lui Băsescu privind un nou referendum: Un nou scandal, trebuie să mai şi muncim

Premierul Victor Ponta a catalogat drept "un nou scandal" anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind declanşarea unui nou referendum, liderul USL adăugând: "Trebuie să mai şi muncim, scandaluri am tot avut în ultimii ani". Declaraţia premierului Ponta a fost făcută după şedinţa conducerii USL. Deşi unele surse politice susţineau că întâlnirea a avut loc ca anunţului preşedintelui Băsescu privind declanşarea procedurii pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta au declarat că această temă nu s-a aflat pe agenda discuţiei.

12 iun. 2013, 08:15
Ponta, după anunţul lui Băsescu privind un nou referendum: Un nou scandal, trebuie să mai şi muncim

Întrebat cum comentează demersul preşedintelui Traian Băsescu, care marţi seară a anunţat că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral, Victor Ponta a răspuns că este vorba despre „un nou scandal”.

Un nou scandal. Trebuie să mai şi muncim, că scandaluri am tot avut în ultimii ani. Ce vrea domnul preşedinte…e cetăţean, are dreptul, foarte bine. Noi vom îndemna cetăţenii să vină la referendum şi să voteze DA, domnul Băsescu îşi va îndemna susţinătorii să vină să voteze NU. Tragem linie şi vedem dacă au fost mai multe răspunsuri de DA decât de NU„, a spus Ponta, la finalul întâlnirii liderilor USL care a avut loc miercuri dimineaţă la Senat.

Liderul PSD a mai spus că este dreptul preşedintelui „să facă orice referendum doreşte”.

„Guvernul guvernează, nu dă din gură la televizor ce ar vrea şi ce nu ar vrea. Facem referendumuri câte vrea preşedintele, dar avem mult mai multe lucruri importante de făcut. Românii nu vor un nou scandal, iar domnul Băsescu nu o să reuşească să mă atragă într-un nou scandal”, a adăugat Victor Ponta.

Ponta a mai precizat că USL are un program pe termen mediu şi lung pe care îl respectă şi îl va respecta.

„Noi avem un program politic – programul USL, care e un program pe termen mediu şi lung, până în 2020, şi, după cum vedeţi, cu tenacitate, mergem pas cu pas, am câştigat alegeri locale, generale, guvernăm, am modificat Constituţia, facem regionalizare, o să avem preşedintele USL, avem dezvoltare economică. Din ce ne-am propus pe 5 februarie 2011, nu ne-am abătut de la traseu şi nu ne abatem”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că modificările aduse deja Constituţiei vizează introducerea a 300 de deputaţi, arătând că Senatul va reprezenta puterile locale.

„Am introdus 300 de deputaţi, normal, deoarece senatorii, aşa cum arată noua Constituţie, vor reprezenta puterile locale. Sigur că şi acolo numărul va fi limitat, însă va fi în funcţie de regiuni şi de judeţe”, a spus Ponta.

El a arătat că se bucură că preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Legea referendumului este constituţională.

Înseamnă că e constituţională Legea referendumului, mă bucur dacă a zis preşedintele că e constituţională. De altfel, evident că e constituţională, având în vedere că proiectul de lege aşa cum a fost adoptat de Parlament este cuvânt cu cuvânt din deciziile CC, şi anume aceeaşi participare, 30% pentru toate tipurile de referendum şi 25% aşa cum e şi azi – azi e 25% din 50, noi am pus 25% din 30, minim 30%. Evident că e constituţională„, a spus Ponta.

„În rest, ce vrea domnul preşedinte, treaba lui. Noi avem foarte multe lucruri de făcut, nu de vorbit”, a adăugat premierul.

Şi Crin Antonescu e de părere că referendumul propus de Băsescu nu este o temă de interes.

„Noi discutăm despre soluţii USL în domeniul guvernării, în domeniul regionalizării, lucruri care îi interesează pe oameni. Aventurile, episoadele domnului Băsescu nu ne preocupă”, a declarat Crin Antonescu, la finalul şedinţei.

Conducerea USL s-a reunit în şedinţă, miercuri dimineaţă, la Senat. La şedinţă, care a avut loc în biroul preşedintelui PNL, participă Victor Ponta, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi senatorii jurişti ai PSD şi PNL, Ioan Chelaru, respectiv Tudor Chiuariu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una „care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul său pentru români în privinţa referendumului este să aibă încredere că el se va bate pentru ca voinţa lor să fie respectată şi a subliniat că el nu mai are interese politice legate de revizuirea Constituţiei deoarece nu mai poate candida şi nu mai poate fi preşedintele României.