Ponta: Economia României, pe creştere în primul trimestru din 2014. Nu tăiem de la pensii

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara la România TV că pentru anul 2014 cifrele preliminare pe primul trimestru arată o creştere economică de 3,2%, iar reducerea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) la angajator se află în topul listei subiectelor care vor fi abordate în cadrul întâlnirii de la începutul lunii iunie cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

RomaniaTV.net
28 apr. 2014, 12:11
Ponta: Economia României, pe creştere în primul trimestru din 2014. Nu tăiem de la pensii

„Dacă într-un moment pozitiv pentru economia românească, în 2013, am previzionat o creştere de 1,6%, iar creşterea economică a fost de 3,5%. Pentru anul 2014 cifrele preliminare pe primul trimestru arată o creştere de 3,2%”, a declarat primul-ministru.

Totodată, Ponta a reiterat intenţia Guvernului de a reduce CAS-ul la angajator cu 5%. „Reducerea CAS este punctul 1 pe agenda discuţiilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială (…) Singura cerinţă a mediului de afacerieste reducerea taxării pe forţa de muncă. Problema României şi a întregii Europe este faptul că, peste 15-20 de ani, dacă nu reuşim să creăm locuri de muncă, nu va mai avea cine să ne plătească pensiile”, a afirmat Victor Ponta.

Pentru a compensa scăderea veniturilor generată de scăderea CAS, există trei surse posibile: încasări suplimentare, reducere unor tipuri de cheltuieli şi noi venituri. Însă Ponta nu a exclus o creştere a deficitului bugetar „Banii pentru CAS nu vor veni din cer. Vor veni din aceste trei surse sau dintr-o posibilă creştere a deficitului. Însă Tratatul fiscal al UE pe care l-a semnat pentru România Traian Băsescu impune condiţii extrem de dificile pentru creşterea cheltuielilor”, a spus Ponta.

În ce priveşte eventuale creşteri salariale în sectorul bugetar, Ponta a fost categoric: „În 2014 nu putem face alte creşteri salariale. Prefer să spun adevărul cu tot riscul electoral. Tot ce am promis în 2012 – reîntregirea salariilor, reîntregirea pensiilor militare, returnarea CAS la pensionari şi refacerea pensiilor diplomaţilor – s-a terminat de plătit. Mai avem doar la personalul navigant şi o categorie de grefieri care au avut de suferit”.