Ponta: Foarte curând, toată Transilvania şi Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România

Deputatul PSD Victor Ponta atrage atenția că, foarte curând, toată Transilvania și Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România, iar aceasta va fi o mare problemă de viitor, deoarece țara noastră trebuie să fie nu numai independentă energetic, ci și exportator de energie.

RomaniaTV.net
08 mart. 2017, 21:32
Ponta: Foarte curând, toată Transilvania şi Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România

„Una din marile probleme ale României este legată nu doar de independența energetică, ci și de capacitatea noastră de a produce energie și chiar de a fi exportator de energie. Eu, ca deputat de Gorj — asta a fost prima mea critică la adresa actualului Guvern, că n-am văzut ca pe zona de energie să se întâmple altceva decât pe vremea tehnocraților—, constat că noi mergem pe ideea de anul trecut, să distrugem producția de energie românească și am și remarcat că Ungaria tocmai a primit avizul Comisiei Europene, va construi o centrală nucleară cu bani rusești și o să vă anunț că, foarte curând, toată Transilvania și Banatul vor avea energie din Ungaria, nu din România. Or, asta e o problemă pentru România, de viitor”, a afirmat Victor Ponta, miercuri seară, la România TV.

Fostul premier a precizat că aceasta nu este o problemă care ține de un ministru sau de un secretar de stat, deoarece este o problemă de interes național.

„Acolo este o problemă pe care doar Guvernul (o poate rezolva — n.r.), și ar trebui să fie președintele, că dânsul se duce la Sibiu, o să aprindă lumina la casă și o să consume kilowați din Ungaria și nu-l interesează. Acolo e o problemă de interes național, nu poți să o dai pe un ministru sau pe un secretar de stat. Faptul că noi am semnat în 2013 investiția de la Cernavodă, în 2015 ministrul ALDE de atunci, Gerea, a semnat memorandumul și de atunci le-am dat țeapă la chinezi, nu mai construim nimic, nu mai aducem 6 miliarde de euro în România investiții, în schimb o să luăm energia din Ungaria. E o problemă”, a explicat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Nu mă înţeleg cu Dragnea. E strict problema noastră personală

El a mai spus că dacă șefii instituțiilor s-ar implica pentru a se mai ieftini prețul la gaze, în contextul liberalizării, atunci ei ar fi chemați imediat la DNA.

„În România sunt doi producători de gaze, restul gazelor le importăm din Rusia — Petrom care este privat și Romgaz la care statul român este în continuare acționar majoritar, deși este listat la bursă. Transportul este monopol de stat prin Transgaz. Dacă mâine avem o criză la gaze și domnul Grindeanu pune mâna pe telefon și îl sună pe directorul general de la Romgaz și îi spune: ‘Faceți ceva o perioadă cu gazele să fie mai ieftine că populația sau industria suferă’, păi mâine seară îi ia DNA și pe Grindeanu și pe șeful de la Romgaz. Ceea ce în Ungaria nu se întâmplă. Pentru abuz în serviciu îi ia”, a arătat Ponta.

Potrivit acestuia, soluția este cea pe care a pornit CCR, de a sublinia separația puterilor în stat.

„Eu nu am voie și nu comentez ce face DNA, că dacă comentez mă ia CSM-ul și mă ceartă. Dar, în schimb, DNA comentează ce face Guvernul sau Parlamentul. Cea mai mare greșeală este să vorbim despre conflict între Guvern, Parlament și justiție. Justiția este făcută de judecători și nu am auzit pe nimeni niciodată să critice deciziile judecătorilor. E o problemă dacă o instituție care nu e prevăzută în Constituție, DNA, practic conduce Parlamentul, Guvernul și Președinția, că domnul Iohannis mâine dacă are curaj să zică ceva, o pățește și el. Deci e o chestiune de echilibru în interesul bunei funcționări a societății românești”, a spus deputatul PSD.