Ponta: Iau în calcul posibilitatea ca USL să ofere locuri eligibile noului partid ecologist

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că ia în calcul posibilitatea ca USL să ofere locuri eligibile la alegerile parlamentare pentru reprezentanţii noului partid ecologist ce va rezulta din comasarea PER, MV şi MVDA.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 15:44
Ponta: Iau în calcul posibilitatea ca USL să ofere locuri eligibile noului partid ecologist

„În cadrul USL voi prezenta opinia mea referitoare la colaborarea cu viitorul partid. Iau în calcul (ca USL să ofere locuri eligibile, n.r.) şi o să găsim împrună formula juridică necesară. Am discutat acest lucru. Este extrem de important să existe reprezentanţi în Parlament care aparţin acestei familii politice europene (verzii, n.r.). Din 2000 nu au mai fost în Parlament. Am această intenţie, o să o prezint în PSD, în USL”, a spus Ponta, el fiind prezent la conferinţa de presă susţinută de PER, MV şi MVDA în care au anunţat comasarea.

Ponta a evitat să precizeze şi câte colegii eligibile vor fi cedate noii formaţiuni politice de către USL.

Liderul PSD a spus că îşi doreşte ca în perioada următoare şi Parlamentul României să reflecte structura PE, respectiv să aibă un partid social-democrat, unul popular, unul liberal şi unul verde.

„Legea electorală e ermetică, e foarte greu să intre în Parlament alt partid decât cele tradiţionale. Acum, în 2012 – nu neapărat şi în 2016, până atunci trebuie să vă descurcaţi singuri – dar acum în 2012 sunt gata să sprijin ideea prezenţei în Parlament ai unur reprezentanţi ai acestui tip de mişcare politică. Pentru acest prim hop important, reprezentat de 9 decembrie 2012, sunt gata să vă ajut”, a spus Ponta.

Partidul Ecologist din România (PER), Partidul Verde (PV) şi Mişcarea Verzilor-Democraţi Agrarieni (MVDA) au anunţat, joi, la Palatul Parlametului, într-o conferinţă de presă la care a participat şi preşedintele PSD, Victor Ponta, faptul că vor forma un nou partid ecologist.Cele trei formaţiuni urmează, astfel, să comaseze prin fuziune în luna decembrie 2012.

Totodată, cele trei formaţiuni au anunţat că vor lua parte la alegerile parlamentare din 9 decembrie pe liste comune, în cadrul unui singur partid.

Preşedintele PER, Dănuţ Onuţ Pop, preşedintele PV, Ovidiu Iane, şi preşedintele MVDA, Remus Cernea, au precizat că în perioada următoare se vor purta negocieri cu USL privind ajutorul pe care Uniunea îl poate oferi astfel încât reprezentanţi ai noului partid să se regăsească în viitorul Legislativ.

Surse din USL au precizat, pentru Mediafax, după reuniunea USL de la Murghiol, că preşedintele MVDA, Remus Cernea, va candida într-un colegiu eligibil din Hunedoara, pe care USL îl va ceda acestuia.

Potrivit aceloraşi surse, ar putea exista şi alte colegii eligibile pe care USL le va ceda reprezentanţilor noului partid ecologist.

Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni este cooptată la guvernare, în baza protocolului semnat cu USL în aprilie, se arată într-un comunicat al formaţiunii, menţionându-se că preşedintele MV-DA, Remus Cernea, a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al premierului.

„Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni (MV-DA) este cooptată la guvernare începând de miercuri, 23 mai 2012, în baza protocolului de colaborare semnat cu Uniunea Social Liberală pe data de 7 aprilie 2012. Preşedintele partidului, Remus Cernea, a fost ieri numit consilier de stat pentru probleme de mediu şi pentru relaţia cu societatea civilă în aparatul propriu de lucru al primului ministru. Acest pas presupune asumarea unor mari responsabilităţi de către partidul nostru, dar şi o confirmare a evoluţiei ascendente a MV-DA”, se arată într-un comunicat de joi al formaţiunii.

În comunicatul semnat de Remus Cernea se mai apreciază că „România are nevoie de un partid ecologist autentic care să participe în parlament şi în guvern la luarea deciziilor necesare pentru apărarea drepturilor omului, protecţia mediului, apărarea democraţiei”.

„Am intrat într-o nouă etapă care poate duce MV-DA către accederea în Parlamentul României la alegerile din această toamnă”, menţionează sursa citată.