Ponta îi AMENINŢĂ pe Gorghiu şi Blaga cu sesizare PENALĂ: Ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că PSD va formula împotriva liderilor PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, o plângere penală dacă aceştia vor scoate oameni în stradă pentru a protesta faţă de actualul Guvern.

08 iun. 2015, 12:37
Ponta îi AMENINŢĂ pe Gorghiu şi Blaga cu sesizare PENALĂ: Ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează

Victor Ponta a făcut, în debutul şedinţei Comitetul Executiv al PSD, „un apel hotărât” la responsabilitate către PDL-PNL, pentur a nu scoate oamenii în stradă. 

„Într-o democraţie, lucrurile nu se tranşează în stradă, prin forţă. Am înţeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000. Dacă ei pot aduce 10.000, noi putem aduce 100.000. Dar cred că este cea mai mare greşeală.

Fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că îl mai au dna Gorghiu şi dl Blaga să înţeleagă că nu poţi să dai foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general cu o sesizare penală (…) Procurorul general, conform proceduriii, ca şi la mine, îi declară suspecti si ii cercetează. Şi vedem dacă le mai place atunci să facă politică din justiţie. Putem să facem acest lucru, sper sa nu fie cazul„, a spus Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI Cazanciuc, avertisment pentru PNL: Organizarea de manifestări politice ilegale poate atrage răspunderea penală

Ulterior, într-o postare, pe Facebook, Ponta a reluat ameninţarea la adresa PNL:

„Nu am avut niciodată probleme cu protestele legale, dimpotrivă! Cred că fiecare român este liber și poate să folosească inclusiv acest drept – la protest. Fac însă o precizare, pentru că una este un protest legitim, legal, și alta este folosirea străzii pentru lupta politică.

Într-o democraţie lucrurile nu se tranşează în stradă prin forţă și prin încălcarea legii. Am înţeles că cei de la PNL și PDL vor să aducă oameni în strada pentru a contesta votul Parlamentului – cred că este cea mai mare greşeală pentru România în acest moment. Un protest legal nu are de ce să supere pe nimeni. Dar o presiune de stradă pentru a bloca funcționarea unor instituții – aceasta poate însemna inclusiv ceva ilegal.

Într-o astfel de situație, ne vom adresa Procurorului General al României cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397, alineat 2 din Codul Penal. Astfel, conform procedurii, responsabilii pot fi declarați suspecţi şi cercetați – dar sper să nu fie cazul!

„Art. 397 din Codul Penal – Acţiuni împotriva ordinii constituţionale: (2) Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.” http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-397

Vasile Blaga i-a cerut demisia premierului Victor Ponta și a anunțat că vineri, în ziua dezbaterii moțiunii de cenzură, va fi organizat un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului.

Moţiunea de cenzură depusă vineri de PNL şi intitulată „Victor Ponta — demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!” va fi citită luni, la ora 17.30, în plenul Parlamentului, urmând ca vineri, de la ora 10.00, să aibă loc dezbaterea moţiunii şi votul.