Ponta îi scrie lui Ungureanu: Soluţia este şi revenirea salariilor şi reducerea CAS

Liderul PSD Victor Ponta i-a scris premierului Ungureanu despre mărirea salariilor bugetarilor în scopul recuperării tăierilor din anul 2010, precizând că această măsură trebuie să fie însoţită de reducerea CAS, susţinerea de la buget fiind posibilă în condiţiile diminuării evaziunii şi corupţiei.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 14:23
Ponta îi scrie lui Ungureanu: Soluţia este şi revenirea salariilor şi reducerea CAS

Într-o nouă scrisoare deschisă, preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a transmis premierului că dezbaterea din interiorul coaliţiei care susţine Guvernul este una falsă, „încercând sa se explice românilor că au de ales între mărirea salariilor şi reducerea CAS”.

Este profund periculoasă o astfel de abordare, în care se instigă o categorie de populaţie împotriva alteia, în care nu se asumă nicio responsabilitate. Din acest punct de vedere, Guvernul dumneavoastră nu diferă cu nimic faţă de guvernul anterior, care avea exact aceeaşi abordare„, îi scrie Ponta lui Mihai Răzvan Ungureanu.

El îi transmite totodată premierului că propunerea sa este de a susţine şi revenirea salariilor, dar şi reducerea CAS, lucru posibil în condiţiile în care se vor reduce evaziunea fiscală şi corupţia din administraţie.

Propunerea noastră cu privire la această dilemă falsă este simplă: putem susţine şi revenirea salariilor, dar şi reducerea CAS! Se poate face acest lucru, din punct de vedere bugetar? Dacă nu se schimbă nimic în funcţionarea statului, în prezent, nu. Dacă însă se reduc evaziunea şi corupţia din administraţie – se pot adopta ambele!„, a scris Ponta.

Preşedintele PSD a avertizat că, „dacă se majorează acum salariile şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă şi venituri suplimentare la buget, în 2013 se va intra în colaps, lipsind sursele de finanţare pentru salarii„.

USL susţine creşterea salariilor, dacă aceasta se face înţelept, şi fără să îi minţim pe români. Trebuie să le spunem adevărul cu privire la măsurile pe care le propuneţi. Singura cale prin care aceste măsuri pot ajuta este dacă mărirea salariilor este însoţită de o stimulare a creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, inclusiv prin scăderea CAS. Ca să susţinem şi pensiile, şi plata salariilor, şi plata datoriilor (către FMI), avem nevoie de o economie care să înceapă iar să producă. Şi avem nevoie de cetăţeni care să aibă o putere mai mare de cumpărare. Deci, avem nevoie de ambele – iar cei care vorbesc continuu că se poate face doar una dintre acţiuni sunt doar demagogi„, a mai spus Ponta.