Ponta îl vede pe Valer Dorneanu drept un posibil judecător la Curtea Constituţională

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că urmează ca PSD să decidă pe cine va susţine pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională pe locurile celor cărora le va înceta mandatul, arătând că Valer Dorneanu este unul dintre cei mai pregătiţi şi calificaţi pentru această funcţie.

11 mart. 2013, 19:13
Ponta îl vede pe Valer Dorneanu drept un posibil judecător la Curtea Constituţională

O să discutăm în cadrul grupului parlamentar despre aceste propuneri, pentru că una aparţine Camerei Deputaţilor, una Senatului, una preşedintelui. Nu am luat o decizie în acest sens”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat dacă Valer Dorneanu, al cărui nume se vehiculează pentru una dintre aceste funcţii, este o alegere bună, premierul a spus că acesta „este unul dintre oamenii cel mai bine pregătiţi şi calificaţi pentru această funcţie şi cred că i s-a făcut o mare nedreptate în acea noapte de neuitat”.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, ca plenul să numească până pe 30 martie un nou judecător la Curtea Constituţională, în locul Aspaziei Cojocaru al cărui mandat se încheie în 8 iunie, a anunţat secretarul Camerei Niculae Mircovici.

Mircovici a precizat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CC la propunerea Camera Deputaţilor.

El a spus că Biroul Permanent a luat în discuţie şi celelalte cazuri de încetare a mandatului, respectiv ale lui Ion Predescu, numit la propunerea Senatului, şi Acsinte Gaspar, numit la propunerea Preşedinţiei.

„S-a decis ca în perioada 18-21 martie, fiecare grup parlamentar să facă propuneri la Comisia juridică, între 21-25 martie să aibă loc audieri şi raport, astfel încât între 25-30 martie să fie pe ordinea de zi a plenului”, a precizat Mircovici.

În scrisoarea preşedintelui Curţii se arată că, potrivit legii 47/1992, cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.


loading...