Ponta: Măsurile sociale şi economice pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că măsurile economice şi sociale 'pe care Senatul le adoptă azi' dau un semnal foarte bun, amintind, în context, de proiectul de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator şi de trei acte normative 'cu caracter social reparatoriu', care se referă la amnistii fiscale în cazul profesorilor, pensionarilor şi mamelor, informează Agerpres.

25 aug. 2014, 14:50
Ponta: Măsurile sociale şi economice pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun

Premierul a precizat că senatorii Puterii vor vota în favoarea adoptării respectivelor proiecte de lege, aflate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni a Senatului.

‘Azi, la Senat, sunt patru proiecte de lege extrem de importante – reducerea CAS cu 5% şi trei proiecte cu caracter social reparatoriu, care privesc amnistii fiscale: pentru profesorii, în special cei din Valea Jiului, care au primit, după părerea mea, în mod întemeiat nişte drepturi pe care, după aceea, Curtea de Conturi vrea să le ia de la ei; pentru cei aproape 30.000 de pensionari care, de asemenea, nu din vina lor au primit nişte drepturi pe care nu au de unde să le restituie; şi pentru un număr de 12.000 de mame care au primit indemnizaţii. (…) Cred că măsurile economice şi sociale pe care Senatul le adoptă azi dau un semnal foarte bun’, a spus Victor Ponta, luni, la Senat.

Premierul a explicat că, în ceea ce priveşte amnistia fiscală, ‘este vorba de nişte debite la stat pentru care avem soluţia prin proiectul de lege’.

Victor Ponta a evocat însă şi un caz în care se caută ‘alte soluţii’, precizând că, într-o situaţie similară celei în care se află profesorii, pensionarii şi mamele vizate de proiectele de lege amintite, se află şi foşti angajaţi ai unor companii private.

‘Avem o situaţie mai complicată pe care tot încercăm să o rezolvăm, dar încă nu am găsit soluţia juridică. Este vorba despre debitele diverselor persoane fizice către o instituţie privată. Ştiţi situaţia tragică a foştilor angajaţi Petrom. (…) Fiind vorba despre o datorie la o companie privată, nu putem să acţionăm în acelaşi fel. Căutăm alte soluţii prin care să îi sprijinim pe acei oameni, care sunt în aceeaşi situaţie: au primit, fără să ştie că nu aveau dreptul, nişte bani pe care i-au folosit şi acum trebuie să dea banii înapoi sau sunt scoşi din case’, a spus premierul.

Şeful Guvernului a adăugat că, prin actele normative aflate în dezbaterea Senatului, se doreşte împlinirea unui obiectiv asumat de către USL – reducerea taxării muncii.

‘Prin aceste patru acte normative, pe care cu siguranţă majoritatea parlamentară le va vota, nu ştiu ce va face Opoziţia, este, pe zona economică, să îndeplinim un obiectiv al USL, acela de a reduce taxarea muncii pentru a crea mai multe locuri de muncă (…) şi de a încuraja păstrarea unei creşteri economice sustenabile’, a mai spus Victor Ponta.

Totodată, premierul a întărit faptul că există bani pentru investiţii viitoare.

(…) Banii sunt pentru investiţii. Nu s-au cheltuit pentru că au existat foarte multe proceduri, iar oamenii în general se feresc să semneze. Trebuie să creăm cadrul în care aceste investiţii să se facă, astfel încât toate proiectele pe care le-am prezentat în teritoriu, să poată intra în derulare’, a conchis şeful Executivului.