Ponta: Năstase m-a convins să intru în politică, Blair m-a convins cum să fac politică

În discursul ce a precedat conferinţa de la Bucureşti a lui Tony Blair, Victor Ponta a afirmat că un discurs al fostului premier britanic la care a asistat acum 10 ani l-a ghidat în cariera sa politică de până acum, Blair fiind, de altfel, modelul prin excelenţă al tuturor liderilor de stânga actuali.

RomaniaTV.net
26 mart. 2012, 15:17
Ponta: Năstase m-a convins să intru în politică, Blair m-a convins cum să fac politică

„El ne-a arătat că pot fi combinate mai multe căi. Ne-a arătat că putem avea creştere economică în acelaşi timp cu un stat social puternic! Nu trebuie să alegem între una sau alta. Putem construi o societate şi cu libertăţi economice, dar şi cu egalitate de şansă. Şi putem construi o societate care luptă împotriva inegalităţii nu doar în discursuri, dar şi prin creştere economică şi combarea excluderii sociale. Este o lecţie pe care, astăzi, lumea întreagă trebuie să o înveţe din nou”, a spus Ponta la începutul discursului său.

Ponta a evocat tinereţea lui Blair atunci când a preluat şefia Partidului Laburist şi a readus acest partid la putere având cel mai lung mandat de premier pentru un lider de stânga. „Astăzi, mă pot pregati pentru viitoarea guvernare învăţând de la cel mai bun. Şi e uşor să spun că pentru orice lider de stânga, Tony Blair nu este doar un model, ci este MODELUL”, a spus Ponta.

El a amintit că a participat acum 10 ani la Conferinţa Partidului Laburist, în anul în care părăsea cariera de magistrat pentru una în politică. „Am fost foarte impresionat şi chiar mişcat – gustul pentru politică, conducerea propriului partid într-o manieră pozitivă, asumarea unor răspunderi de care alţii se fereau, schimbarea vieţii oamenilor în bine, munca pentru ţară şi mândria pe care ţi-o produce această muncă – toate acestea mi-au devenit motivaţii personale! Aşa că adevărul este acesta: Adrian Năstase m-a convins să intru în politică, dar Tony Blair m-a convins CUM să fac politică!”, a afirmat preşedintele PSD.

El s-a referit şi la scena politică românească, în special la oferta pe care preşedintele Băsescu i-ar fi făcut-o de a prelua şefia Guvernului. „Trebuie să fii român sau să trăieşti aici pentru a înţelege aceasta situaţie. Nimeni în lume nu îşi poate imagina Majestatea Sa Regina Marii Britanii făcând o astfel de glumă cu liderul Partidului Laburist: „Ai exclude ideea de a fi prim-ministru? Da, nu, n-ai răspuns suficient de repede, îmi pare rău, pun premier pe altcineva, poate pe şeful de MI6, care aşteaptă slujba pe hol, să-ţi fie ruşine, poate data viitoare!”. Nu cred că cineva în afara României poate să îşi imagineze aşa ceva. Nu este Benny Hill, ci este politica noastră! De aceea iubesc eu politica noastră! Poate fi extrem de amuzantă!”, a spus liderul social-democraţilor români.