Ponta anunţă un ACORD de principiu cu FMI, pentru un deficit de 1,83%: Nu vor exista TAXE suplimentare în 2015

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, după o nouă rundă de negocieri, că s-a ajuns la "un acord de principiu" cu FMI şi Comisia Europeană pentru bugetul pe 2015, iar vineri va fi aprobat şi trimis către Parlament. Ponta a precizat că bugetul pentru anul viitor se construieşte pe baza unei creşteri economice de 2,5% şi pe un deficit pe cash de 1,83% şi a arătat că acesta nu va conţine nicio taxă sau impozit suplimentar.

09 dec. 2014, 10:18
Ponta anunţă un ACORD de principiu cu FMI, pentru un deficit de 1,83%: Nu vor exista TAXE suplimentare în 2015

„Datele pe care se construieşte bugetul: deficit de 1,83% din PIB, este deficit pe cash, este un deficit care arată rigoare bugetară. Nu sunt puse presiuni pe cheltuieli. Vom avea venituri de 225 de miliarde de lei, iar 13 miliarde e deficitul. Estimarea de creştere economică este de 2,5%. Pentru proiecte cofinanţate sunt prevăzute sume suplimentare, 19 miliarde lei pentru proiecte europene, plus 9 miliarde pentru autorităţi locale”, a declarat premierul Victor Ponta.

De asemenea, premierul a mai spus că nu va exista nicio taxă suplimentară pe 2015. Mai mult, se reduce taxa pe construcţii speciale.

CITEŞTE ŞI Deputaţii PDL şi PP-DD au anunţat că nu susţin proiectul de buget al Camerei pe 2015

Nu va exista şi nu se construieşte bugetul pe baza nici unei taxe suplimentare pe 2015. Bugetul se închide fără a se introduce vreo altă taxă sau impozit. Cota unică de 16% rămâne în vigoare.

Există o taxă care se reduce, taxa pe construcţii speciale, de la 1,5% la 1%. Astăzi e posibil să se voteze în Parlament.

Toate măsurile de stimulare economică sau de dreptate socială, deja în vigoare, sunt în buget. CAS, redusă cu 5 puncte procentuale, e în buget, la fel şi neimpozitarea profitului reinvestit, indexarea pensiilor cu 5% şi creşterea venitului minim de la 350 la 400 de lei, dublarea alocaţiilor pentru copii şi indexarea cu 16% a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, reintrarea la plată a drepturilor pentru eroii din 1989, creşterea salariului.

În 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii din 2016, către profesori şi alte categorii de angajaţi, sunt ultimele datorii. E o veste bună, nu va mai exista această problemă din trecut pentru diverse categorii de bugetari”, a mai anunţat premierul.

O altă măsură economică vizează sectorul turismului. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, se va reduce TVA-ul la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%, impactul bugetar fiind de 100 de milioane de lei.

Premierul a mai afirmat că bugetul va fi finalizat până vineri, apoi va fi transmis la Parlament.

CITEŞTE ŞI BUGETUL pe 2015 ar putea fi votat în Parlament în ziua în care Klaus Iohannis va depune jurământul