Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL

Victor Ponta a declarat, luni, că singurul caz în care se va apela la angajarea răspunderii pe Legea regionalizării va fi situaţia în care, după revizuirea Constituţiei, va exista un consens între toate forţele politice, mai puţin PDL, pe care l-a catalogat drept un partid neserios.
Romania TV
29 apr. 2013, 11:33
Ponta: Ne angajăm răspunderea pe Legea regionalizării dacă avem consens în Parlament, mai puţin PDL

„Nu vom avea angajarea răspunderii Guvernului pe legea regionalizării decât dacă există un acord cu toate forţele politice din Parlament. Când vorbesc de forţe politice din Parlament, nu mă refer la PDL, că ei nu mai există, ei sunt pe post de «Gică contra» sau fac, aşa, un fel de balet de opoziţie, dar de fapt se ceartă între ei”, a susţinut Ponta.

El a fost întrebat despre poziţia vicepreşedintelui UDMR Laszlo Borbely, care a precizat că nu susţine varianta propusă de USL pentru regionalizare.

„Dar n-au văzut forma, poate se … s-ar putea să nu se opună. Dar dacă nu există acest acord cu toate forţele politice serioase, mai puţin PDL, pe care nu-i consider o forţă politică serioasă, legea va merge în Parlament şi va fi adoptată de Parlament, dar numai după aprobarea revizuirii Constituţiei. Înainte de asta, nu are niciun rost să vorbim, dacă nu trecem în Constituţie că există regiuni”, a precizat premierul.

Ponta a fost întrebat dacă legea regionalizării nu poate fi adoptată înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei, urmând ca intrarea în vigoare să aibă loc de la 1 ianuarie 2014.

„Nu, pentru că e neserios. Până nu ai trecut în Constituţie, nu vorbeşti despre lege. Deci nu va exista nicun proiect de lege înainte să fie revizuită Constituţia, pentru că nu poţi să pui carul înaintea boilor”, a mai explicat premierul.

Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, în luna noiembrie, după ce va avea loc modificarea Constituţiei, a declarat, vineri, vicepremierul Liviu Dragnea.

Acesta a spus, într-o conferinţă de presă la Cluj, că modul în care vor arăta viitoarele regiuni va fi finalizat în vara acestui an, după care vor urma dezbateri publice regionale, iar apoi, după modificarea Constituţiei, Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni ar putea fi adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului.

Ulterior, într-o conferinţă de presă la Oradea, vicepremierul a motivat această opţiun, spunând că dacă puterea nu îşi va angaja răspunderea pe Legea de înfiinţare a viitoarelor regiuni va rata obiectivul privind finalizarea ei până la sfârşitul anului şi nu ar putea fi terminată înainte de începerea noului exerciţiu financiar.

Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că PDL consideră drept „inadmisibilă” asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe regionalizare, având în vedere că există o coaliţie la guvernare care are o majoritate de 70% în Parlament.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea nu este de acord cu adoptarea Legii de înfiinţare a regiunilor prin angajarea răspunderii pentru că nu se poate ocoli o dezbatere parlamentară pe o temă care vizează fiecare cetăţean şi ar reprezenta „cea mai mare greşeală a coaliţiei”.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
Playtech.ro
Anunțul BNR pentru români, o nouă monedă oficială în țara noastră! Cand are loc schimbarea
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un nou reality show la TV. 300.000 de euro puși la bătaie
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve