Ponta nu este indiferent faţă de incidentele din ultimele zile de la Pungeşti

Premierul Victor Ponta nu este indiferent faţă de incidentele din ultimele zile de la Pungeşti, judeţul Vaslui, unde sute de persoane au protestat în perimetrul unde compania Chevron urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist.

RomaniaTV.net
17 oct. 2013, 08:22
Ponta nu este indiferent faţă de incidentele din ultimele zile de la Pungeşti

Ponta a preluat pe Facebook un articol din dcnews.ro potrivit căruia „în comunism, rușii ne-au învățat că trebuie să murim pentru o viață mai bună. Evident, din  promisiune s-a respectat numai prima parte, viața bună rămânând pentru altă dată. (…) În zilele noastre, campania anti-gaze de șist, declanșată tot din Rusia, era cât pe ce să producă un deces. De această dată, omul murea pentru o viață mai rea”.

Jurnaliştii de la dcnews.ro atrag atenţia asupra faptului că „județul Vaslui, plus minus Pungești, e în topul sărăciei, al bețiilor crunte și repetate, al incesturilor, al capetelor sparte cu toporul, la birt” şi că „nu este vina oamenilor de acolo, care nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât alții”.

„Puținele investiții, făcute înainte de 1989, au procopsit județul cu industrii neviabile, care s-au stins rând pe rând, în vreme ce agricultura merge prost, abia asigurând subzistența. Familiile cu zece copii trăiesc din alocație și atât, nu au bani pentru școală, ca să evadeze din sărăcie, nu au altă alinare decât alcoolul, nu au nicio slujbă, în afară de prostituție. Bune-rele, sondele americane puteau scoate oamenii din foame, așa cum au făcut-o în Prahova, cel mai bogat județ al țării. Câțiva agenți de influență ai concurenței de la Est, doi-trei feudali îmbrăcați în sutane, hipsterii locali și multă, multă spaimă, au scos oamenii în stradă, pentru a bloca investiția americanilor”, mai scrie dcnews.ro.

„Dacă ne dorim o dezvoltare industrială, cu infrastructură occidentală și relații economice capitaliste, atunci să acceptăm că deciziile le iau economiștii și inginerii, experții, mai precis, nu persoanele sensibile care știu să țipe emoțional, dar nu pot să înțeleagă diferența dintre pânza freatică și adâncimea de 2000 de metri, la care se forează după gaze de șist”, mai scrie autorul articolului.

Sute de persoane au protestat miercuri, în Vaslui, în perimetrul unde compania Chevron urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi. Localnicii din Siliştea au blocat drumul de acces al utilajelor, iar jandarmii au intervenit în forţă să deblocheze şoseaua. În semn de solidaritate, și în Bucuresti, Sibiu şi Cluj oamenii au ieşit în stradă.

La începutul lunii octombrie, compania Chevron a obţinut autorizaţie de explorare a gazelor de şist în România. Societatea a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în zona de la Siliştea.