Ponta: Nu exclud varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de vineri se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 14:04
Ponta: Nu exclud varianta ca procedura de privatizare a Oltchim să nu fie finalizată

Întrebat dacă vineri va putea fi vândut combinatul Oltchim, Ponta a spus că nu exclude nicio variantă.”Nu ştiu să vă răspund la întrebare, pentru că e o procedură în curs. Îmi doresc, dar nu exclud nici varianta să nu fie finalizată procedura. Ne pregătim pentru ambele variante. (…) În funcţie de rezultatul de mâine (vineri, n.r.) putem, după aceea, să ştim dacă trecem la procedura de preluare practic de către noul acţionar sau dacă trecem la o altă procedură de administrare specială”, a spus Ponta.

Întrebat dacă îl va primi în audienţă pe Dan Diaconescu, aşa cum a solicitat acesta, premierul a răspuns că va face acest lucru „cu prima ocazie”, însă în prezent nu poate interveni în procedura legală de privatizare a Oltchim.

„Cu prima ocazie. Acum e o procedură legală şi eu nu am dreptul să intervin în acea procedură legală. Este o comisie condusă de cei de la OPSPI, până nu se finalizează această procedură nu pot să discut mai mult decât atât”, a spus Ponta.

El a anunţat marţi că dacă nicio ofertă pentru Oltchim nu va fi satisfăcătoare va fi instituită administrarea specială, dar numai ca o soluţie pe termen scurt, soluţia pe termen lung fiind cooptarea unui investitor puternic.

Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea Oltchim, vineri urmând să aibă loc licitaţia.

Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele AISA Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.

Dan Diaconescu a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe. Iniţial, oferta sa a fost respinsă pentru că ar fi fost depusă după ora 12:00, însă după o serie de discuţii comisia de privatizare a acceptat documentele.

Diaconescu afirmă că are susţinerea unei mari companii de produse chimice pentru preluarea Oltchim, fără să ofere detalii.