Ponta: Îmi doresc ca PNL să rămână la guvernare. Dacă se retrag, voi numi interimari dintre membrii actuali

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că îşi doreşte ca PNL să rămână la guvernare, dar în cazul în care PNL va decide să-şi retragă miniştrii, va lua act de demisiile lor şi va numi interimari dintre membrii actuali ai Cabinetului. De asemenea, în acest caz premierul a adăugat că va ţine interimatul în ministerele care-i reveneau PNL-ului pe perioada maximă de timp permisă de Constituţie în speranţa că liberalii se vor răzgândi şi se vor întoarce la guvernare.

24 feb. 2014, 18:30
Ponta: Îmi doresc ca PNL să rămână la guvernare. Dacă se retrag, voi numi interimari dintre membrii actuali

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că nu a intenţionat să-i mituiască pe liberali aşa cum a spus Crin Antonescu şi că doreşte în continuare o guvernare cu PNL.

„Cred că e o mare neînţelegere şi imediat ce domnul Antonescu se va întoarce în ţară, va realiza acest lucru. Eu am spus ceva, care susţin în continuare, şi anume că îmi doresc ca PNL în ansamblul său să rămână în USL, să rămână la guvernare, alături de noi şi că din punctul meu de vedere, varianta cea mai bună, în continuare, de guvernare este alături de liberali. Nu cred că se pune problema de a-i mitui cu ceva, pentru că a fost vorba, atunci când am format USL, eram în opoziţie, în urmă cu mai bine de trei ani, să fim împreună la guvernare şi, încă o dată spun, cred că este o propunere legitimă pe care o fac. Nu ştiu unde e supărarea’, a spus premierul într-o intervenţie telefonică la România TV

Ponta a completat că „noi rămânem deschişi, dornici la ideea de a salva USL”. În cazul în care PNL se va retrage, „voi lua act de demisiile colegilor liberali, eu nu le voi cere demisia, voi numi ca interimari dintre actualii membri ai Cabinetului şi voi menţine acest interimat pe perioada maximă de timp permisă de Constituţie sperând că PNL se va întoarce la guvernare”, a declarat premierul Victor Ponta, la România TV.

Ponta: Am soluţie de avarie în cazul în care PNL se retrage de la avarie

„Am soluţie de avarie în cazul în care PNL se retrage de la avarie. Puntea de legătură cu PNL rămâne deschisă. Dacă peste o săptămână, PNL vrea să revină la guvernare, suntem deschişi, putem reface imediat USL”, a spus premierul.

Ponta: Nu mă tem de o moţiune de cenzură, dar sunt atent la posibilitatea ca Parlamentul să nu susţină Guvernul

„Nu mă tem de o moţiune de cenzură, dar sunt atent la posibilitatea ca Parlamentul să nu susţină Guvernul. Eu vreau să continui şi să ne asumăm la guvernare toate obiectivele USL. Vorbim de programul economic, de programul social, reducerea CAS, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit”, a spus Victor Ponta.

Ponta: Iohannis a fost propus de PNL în ideea că voi refuza numirea acestuia

„Eu am deja două săptămâni de când îi cer lui Iohannis să accepte portofoliul de Interne. Cred că numirea domnului Iohannis mi-a fost făcută cu speranţa că eu voi refuza. Eu nu am refuzat, dimpotrivă, dar apoi PNL a mai pus o condiţie, încă o condiţie”, a spus premierul Victor Ponta la România TV.

Ponta: Nu am mai avut niciun fel de negocieri cu PNL. Antonescu se întoarce mâine

Întrebat cum comentează anunţul vicepreşedintelui PNL Klaus Iohannis privind eşecul negocierilor din USL, Ponta a replicat: „Am văzut şi eu declaraţia domnului Johannis. Noi nu au avut loc niciun fel de negocieri. Probabil că aceste negocieri pot avea loc doar şi în prezenţa domnului Antonescu, care se va întoarce de abia mâine seară”.

Victor Ponta a făcut apel luni la unitatea USL, dar a precizat că, dacă PNL se retrage din guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern.

Tot luni, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Johannis a constatat public eşecul negocierilor cu aliaţii din USL legate de remanierea unor miniştri ai PNL urmând ca decizia finală a liberalilor să fie luată marţi seara.

„Tragem concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Situaţia va fi adusă la cunoştinţa Delegaţiei Permanente a PNL şi va fi pusă în discuţia ei într-o şedinţă care va avea loc probabil mâine, în jurul orei 19.00”, a declarat Johannis.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că va convoca marţi Delegaţia Permanentă a PNL şi le va cere miniştrilor să iasă din Guvern în cazul în care nu primeşte un răspuns din partea PSD.

Crin Antonescu a precizat că, dacă nu primeşte un răspuns de la premierul Victor Ponta până marţi, miniştrii liberali vor demisiona.