Ponta: Până la sfârşitul anului 2014 vor rămâne 200 de militari români în Afganistan

Retragerea militarilor români din Afganistan va continua şi anul viitor, iar la sfarşitul lui 2014 România va mai avea, în această ţară, 200 de militari instructori, care vor ajuta la instruirea trupelor afgane, a anunţat primul-ministru Victor Ponta.

26 iul. 2013, 17:25
Ponta: Până la sfârşitul anului 2014 vor rămâne 200 de militari români în Afganistan

Victor Ponta a precizat că programul de retragere a efectivelor din ţara asiatică va fi realizat în coordonare cu celelte state care au soldaţi în Afganistan.

„Retragerea militarilor români din Afganistan se face în parteneriat cu aliaţii noştri. Pe măsură ce se retrag şi ei, ne retragem şi noi. Există şi un calendar. În 2014 este prevăzută pentru militarii aliaţi, nu doar pentru cei români, o retragere treptată şi păstrarea în Afganistan doar a celor de instrucţie”, a declarat Victor Ponta, prin intermediul unei postări pe contul său de Facebook.

România a început să-şi retragă trupele din Afganistan de la începutul acestui an, când bazele româneşti din mai multe provincii afgane au fost fie închise sau predate poliţiei locale. Bilanţul de până acum al celor zece ani de lupte al Armatei Române în Afganistan: 22 de militari morţi şi alţi o sută răniţi.

Cel mai probabil, retragerea trupelor româneşti se va finaliza în 2016. Atunci, linistea şi ordinea publică va fi asigurată în Afganistan de armata şi poliţia locală. Românii şi americanii vor mai rămâne în Afganistan în număr foarte mic şi doar pentru a oferi consiliere.