Ponta: Potrivit primelor estimări INS, în România sunt 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot

Publicat: Marţi, 10 Iulie 2012 22:43 // Actualizat: Marţi, 10 Iulie 2012 23:22 // Sursa: RTV.net

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, într-un interviu la România TV, că estimările preliminare ale Institutului Naţional de Statistică arată că numărul cetăţenilor cu drept de vot a scăzut de la 18 milioane la 15 milioane.

Foto: România TV

"Din punctul meu de vedere, este foarte bine să vină 50% la vot. Avem o singură mare problemă: noi nu suntem 18 milioane în acest moment. Conform primelor estimări, s-a redus populaţia cu drept de vot cu trei milioane, deci cu drept de vot suntem 15 milioane. Cifra este pe baza unei ponderări, ca la sondaje de opinie, pe baza a ceea ce s-a înregistrat până acum la INS", a spus Victor Ponta.

Primul-ministru a precizat că datele de la ultimul recensământ nu au fost complet centralizate, datele fiind doar estimări preliminare.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Guvernul a transmis un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat însă pentru Mediafax că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern, şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat Curtea Constituţională.

Duşa a sublinit că, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.

El a menţionat că, prin decizia luată în cazul acestei iniţiative legisaltive - respectiv de constatare a constituţionalităţii - Curtea Constituţională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.

Duşa a menţionat că textul Ordonanţei concordă cu prevederile legislative în vigoare din 2007 până la începutul anului în curs, când au intervenit modificări operate de către PDL, el arătând că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007 s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii stipulate acum de Ordonanţă.

Aceeaşi poziţie a avut şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, care a precizat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, până în momentul în care Legea referendumului, asupra căreia s-a pronunţat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza refendumul în baza OUG, singurul act în vigoare care reglementează acest domeniu.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze OUG care stabileşte că preşedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participanţii la vot, ea subliind că CC a stabilit că şeful statului nu poate fi demis decât cu majoritatea alegătorilor de pe liste

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 iul 12:58
Răspunde | Votează email 0 email
Cibilian
Da!
Vor iesi 10 mil MOLDOVA ARDEALU SI TARA ROMANEASCA !
TRAIAASCa TRAIASC TRAIASCA SI 'NFLOREASCA!
MOLDOVA ARDEALU SI TARA ROMANEASCA !
11 iul 11:38
...este pe baza unei ponderări, ca la sondaje de opinie, pe baza a ceea ce s-a înregistrat până acum la INS”, a spus Ponta la RTV. Cu alte...
10 iul 23:31
Răspunde | Votează email -1 email
Marius
Jocurile deja is facute. Voiculescu a cumparat sondajele si va cumpara si voturile...trist dar adevarat. Ponta e doar de fata si indeamna lumea la vot ca sa nu iasa un numar prea mare de voturi si participanti prea putini...
10 iul 23:34
Votează email 1 email
Un credul
Zi-mi si mie numerele la 6/49!
10 iul 23:10
Răspunde | Votează email -1 email
Maria Victor
NU IMI VINE SA CRED !!! PONTA E IN STARE SA STEARGA 3 MILIOANE DE OAMENI DIN POPULATIA ROMANIEI CA SA FIE SIGUR CA O SA FIE LA VOT 50 % !!!! CRIMINALU-LE !!!
10 iul 23:33
Votează email 1 email
Gimnaziul
TANTALOAIC-O!
11 iul 04:24
Votează email -1 email
Enervantul
Pdlisto,sporul populatiei romaniei este negativ,anul dispar cam 85000 de oameni ,datorita nivelului de trai ridicat si sloganului ,sa traiti bine"..aduna 10 ani si sa vezi cat dispare din populatia romaniei...de ce pana acum ins nu a publicat datele recensamantului..ptr ca Pdl a avut interes ca sa nu apara rezultatele negative ale guvernari...romani prefera sa plece in afara si sa paraseasca tara decat sa stea in tara lui base,plina de ura saracie si minciuna..
1
EUR
4.7790
RON
27 Jan
noapte -1 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H