Ponta: Preşedintele Parlamentului ungar poate fi declarat persona non grata

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, poate fi declarat persona non grata. Decizia ar putea fi luată de Ministerul de Externe. Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, unde a declarat că nu regretă declaraţiile făcute la adresa Guvernului român şi că nu are de ce să-şi ceară scuze. 

RomaniaTV.net
05 iun. 2012, 12:15
Ponta: Preşedintele Parlamentului ungar poate fi declarat persona non grata

Victor Ponta l-a avertizat pe demnitarul ungar să nu facă vreo declaraţie jignitoare la adresa României în timpul vizitei sale în Ţinutul Secuiesc.”Domnia sa nu este doar în vizită, ci face campanie pentru o forţă politică extremistă. Sper să se abţină de la a da declaraţii jignitoare la adresa României„, a spus Ponta.

El a dat de înţeles că, în cazul în care Kover nu va ţine cont de recomandarea sa, va da curs unei eventuale propuneri a Ministerului Afacerilor Externe privind declararea ca persona non grata a preşedintelui Parlamentului de la Budapesta.

Dacă domnul Kover, prin declaraţiile şi atitudinile domniei sale, va depăşi limitele legalităţii şi a bunelor relaţii între ţările noastre, Guvernul nu va ezita să ia o măsură iniţiată de către Ministerul de Externe„, a avertizat Ponta.

Întrebat explicit dacă acesta măsură ar putea fi declararea ca persona non grata, premierul a spus: „Ar putea”.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, face, începând de marţi, o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.

Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România„, a declarat Kover.

Potrivit vicepreşedintelui PCM Kiss Istvan, programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în judeţul Mureş include, marţi, localităţile Acăţari, Păsăreni, Găleşti, Miercurea Niraj, unde va sta câte zece minute sau un sfert de oră. Kover se va opri să mănânce la Hodoşa, în satul Sâmbriaş, iar apoi, de la ora 16.00, va merge, tot pentru puţin timp, în Eremitu, Sovata, Bălăuşeri, Sighişoara, de unde se va întoarce prin Livezeni la Târgu Mureş.

Kover urmează să participe, marţi seară, după ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM pentru Târgu Mureş, când se aşteaptă să facă şi declaraţii de presă. Marţi seară, acesta se va îndrepta spre Odorheiu Secuiesc, la ora 22.00.

Miercuri, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar joi – ultima zi programată pentru această vizită – în Sălaj şi Satu Mare, a spus Kiss Istvan.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, îi adresaseră o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia „pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.