Ponta şi Kelemen au semnat acordul privind intrarea UDMR la guvernare

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au semnat luni un acord privind intrarea Uniunii la guvernare în baza programului Executivului adoptat în Parlament în anul 2012.

RomaniaTV.net
03 mart. 2014, 13:56

Primul punct din acordul cu UDMR prevede că Uniunea sprijină programul de guvernare al USL, votat de Parlament în decembrie 2012, a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.

„Am discutat în cadrul USD, cu domnul Constantin, cu domnul Oprea, le-am prezentat rezultatul negocierilor cu grupul minorităților și cu UDMR, le-am spus despre discuția cu PP-DD, toți trei suntem de acord să susținem în fața partidelor noastre propunerile pentru structura guvernului, compoziția politică și numele pe care le vom propune. (…) Primul punct din acordul cu UDMR este faptul că UDMR sprijină programul de guvernare votat de Parlament în decembrie 2012. Semnăm acord și cu minoritățile, este un acord pe care îl aveam într-o formă asemănătoare din 2012”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

UDMR INTRĂ LA GUVERNARE. Kelemen Hunor: Vom avea un vicepremier şi doi miniştri

Premierul Ponta a ţinut să sublinieze că România are nevoie de stabilitate în acest moment, fapt întărit de celelalte partide ce vor face parte din noul Guvern.

„România are nevoie de stabilitate. Dacă avea nevoie de stabilitate în 2012, cu atât mai mult are nevoie acum, mai ales că la graniţa noastră există conflicte”, a spus premierul.

Ponta a adăugat că lista cu noul cabinet este făcută, o va prezenta la ora 16.30, apoi va merge în Comitetul Executiv al PSD pentru validare.

Cuprinsul acordului USD – UDMR

„În vederea asigurării stabilității politice în România prin realizarea unei majorități parlamentare în perioada 2014-2016, cele două părți convin următoarele:

Art. 1. Uniunea Democrată Maghiară din România se angajează să susțină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

Art. 2. Cele două părți se angajează la următoarele:

a) Să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului și a celorlalte structuri guvernamentale, în funcție de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliției de guvernare

b) Să promoveze în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, inițiative politice referitoare la:

– Modificarea Constituției;

– Problema reorganizării administrativ teritoriale a României, ținând cont de tradițiile, cultura și istoria diferitelor zone ale țării;

– Reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităților naționale printr-o legislație adecvată;

– Reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferitele instituții, structuri deconcentrate și instituții la nivel județean și local; pe cale de consecință și cetățenii de altă etnie decât cea maghiară vor fi reprezentați proporțional în structurile administrației publice locale, conduse de reprezentanții UDMR;

– Soluționarea problemei înființării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu-Mureș, în conformitate cu înțelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Târgu-Mureș de către cadrele didactice române și maghiare.

Art. 3. De asemenea, părțile semnatare se vor consulta după cum urmează :

a) În legătură cu toate problemele care țin de identitatea culturală, lingvistică, educațională a minorității maghiare;

b) În legătură cu orice modificare a legii învățământului, părțile se vor consulta, și nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părți, în special capitolele privind minoritățile naționale;

c) Majoritatea parlamentară va susține menținerea drepturilor câștigate ale minorităților naționale.

Art. 4. În conformitate cu Programul de Guvernare 2013-2016, adoptat de Parlamentul României :

a) Se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare;

b) Guvernul va spijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităților naționale din România;

c) În ceea ce privește aspectele instituționale, Guvernul va sprijini (financiar) în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN);

d) În conformitate cu Programul de Guvernare 2013-2016 se va accelera procesul de restituire al imobilelor cultelor religioase.

Art. 5. Pentru suținerea autorităților publice locale

a) Părțile convin continuarea procesului de descentralizare administrativă

b) De asemenea, părțile vor depune toate demersurile în cadrul Parlamentului României, în conformitate cu prevederile Programului de Guvernare, pentru a susține asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale în vederea funcționării eficiente a administrației publice locale.

c) În conformitate cu obligațiile asumate de către România în cadrul Uniunii Europene, se vor implementa toate reglementările UE în domeniul creditelor bancare.

Art. 6. În domeniul legislației electorale, se vor elabora acte normative în materie electorală și se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate și care să asigure un cadru unitar de competiție pentru partidele politice.

Art. 7. În domeniile zootehnic și silvic, în Parlament:

a) Se va accelera procesul de legiferare a Legii zootehniei și a Codului silvic.

b) Se vor adopta măsuri de consolidare a fermelor de familie.

Art. 8. Se vor reglementa și promova în Parlament inițiativele de introducere a sistemului after-school și a mesei calde pentru elevi.

Art. 9. Părțile vor susține promovarea unei inițiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităților locale de a arbora pe instituțiile proprii, alături de steagul Uniunii Europene și al României steaguri ale unităților administrativ teritoriale pe care le reprezintă.

Art. 10. Vor fi sprijinite acele investiţii începute în zone locuite şi de minoritati care sunt importante pentru comunităţile respective cu accent deosebit privind continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş, şi găsirea soluţiilor pentru continuarea lucrărilor de la Gilău spre Oradea.

Art. 11. Acest Acord Politic nu conține Anexe.”