Ponta: Protestatarii împotriva cianurilor trebuie să se lege cu lanţuri la PDL

Publicat: Miercuri, 03 Octombrie 2012 13:23 // Actualizat: Miercuri, 03 Octombrie 2012 13:23 // Sursa: RTV.net

Persoanele care protestează împotriva exploatărilor cu cianuri ar trebui să se lege cu lanţuri nu la Guvern, ci la PDL, deoarece reprezentanţii acestui partid au emis avize pentru astfel de operaţiuni, iar Guvernul actual le-a oprit, afirmă premierul Victor Ponta.

Foto: mediafax

"Trebuie să răspundem de ce se leagă oamenii la noi la poartă când trebuia să se lege la PDL, pentru că PDL a dat avize pentru exploatarea cu cianuri şi noi le-am oprit. Asta e, acum trebuie să ne obişnuim cu faptul că oamenii ştiu cine a făcut relele, dar aşteaptă de la noi să le îndreptăm pe toate", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Patru persoane s-au legat, miercuri, cu lanţuri şi cătuşe de poarta principală de intrare în Palatul Victoria, nemulţumiţi că proiectul minier de la Certej a primit autorizaţie de mediu şi acuzând Guvernul că nu ia măsuri împotriva exploatărilor cu cianuri.

Mai mulţi activişti ai ONG-ului "Regeneration" s-au adunat în faţa sediului Guvernului, iar patru dintre ei s-au legat cu lanţuri şi cătuşe de poarta principală de intrare în sediul Guvernului, acuzând Executivul că susţine mineritul cu cianuri şi nu a luat toate măsurile pentru prevenirea unor situaţii precum cea a acordării avizului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.

Purtătorul de cuvânt al organziaţiei "Regeneration", Raluca Dan, a declarat pentru MEDIAFAX că trei dintre cei patru oameni care erau legaţi cu lanţuri au fost scoşi de jandarmi şi legitimaţi, iar unul protestează în continuare legat cu lanţuri.

Ceilalţi activişti de la "Regeneration" care protestează în faţa sediului Guvernului au bannere pe care scrie "Cianura face legea în Guvernul Ponta", "Guvernul tace, cianura rămâne", "Certej, fără cianuri", "Şi USL iubeşte cianura".

La faţa locului sunt mai mulţi jandarmi, care încearcă să elibereze zona şi îi legitimează pe reprezentanţii ONG-ului.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, aflat în drum spre şedinţa de guvern, s-a oprit pentru a discuta cu protestatarii şi le-a cerut să prezinte documentul oficial pe care l-au transmis Guvernului cu aceste probleme.

"Şi eu pot face scrisori deschise cu nemiluita. Aşteptăm o scrisoare oficială la minister, altfel nu facem decât un joc de imagine", le-a spus Pop acestora.

Unul dintre protestatari s-a legat de gardul Guvernului cu un dispozitiv antifurt din oţel de biciclete, pe care jandarmii au încercat să îl taie cu o pânză de bomfaier, dar fără succes. Ei au vrut atunci să taie dispozitivul cu un flex, dar prin staţie li s-a recomandat să abandoneze această idee, deoarece exista riscul ca protestatarul să fie astfel rănit.

În final, jandarmii au solicitat intervenţia unui echipaj de la pompieri, care au reuşit să taie dispozitivul cu un aparat pneumatic de descarcerare.

Protestatarii au fost băgaţi în duba jandarmeriei şi duşi de la sediul Guvernului.

loading...
9 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 nov 19:36
...http://www.rtv.net/ponta-protestatarii-impotriva-cianurilor-trebuie-sa-se-lege-cu-lanturi-la-pdl_47109.html; ...
03 nov 17:31
...http://www.rtv.net/ponta-protestatarii-impotriva-cianurilor-trebuie-sa-se-lege-cu-lanturi-la-...
05 oct 16:43
Răspunde | Votează email 0 email
Sindicatul Viitorul Mineritului
Noi suntem mineri și avem în spate o tradiție de 2000 de ani în minerit. Ce stiu ecologistii ăștia despre cum e să-ți câștigi pâinea în subteran? Ce știu despre meseria noastră? E ușor să protestezi și să faci campanii pe spinarea altora care nu au cu ce să-și hrănească copiii. Avem dreptul la o viață mai bună și dorim să le putem asigura copiilor noștri un viitor cât mai bun prin minerit.
03 oct 15:28
Răspunde | Votează email -2 email
Ion Calin Doru Diaconu (Nume Fals)
mai jos: postaci ai Rosia Montana Gold Corporation, care spun poezia invatata de la companie. nu, cianura nu e sigura si nu va fi niciodata.
04 oct 21:28
Votează email 3 email
vladi
atunci de ce e folosita in 90% din exploatarile din lume? de ce e folosita in Finlanda, in Suedia, in Australia etc.?
05 oct 16:06
Votează email 1 email
gabytza
aici nici nu e vorba de RMGC,ci de Certej si PDL. care e problema ta cu oamenii care sustin tehnologiile moderne si vor progres in minerit? esti un traditionalist sau, mai rau, unul care refuza orice investitie care ne-ar ajuta sa scapam de FMI si sa se deschida noi joburi?
03 oct 14:33
Răspunde | Votează email 0 email
Ion Diaconu
Nimeni nu ar trebui sa se lege cu lanturi, ca doar nu suntem animale! sunt europeni, oameni care ar trebui sa fim deschisi progresul, deci si cianuratiei, cea mai avansata metoda de extractie a aurului existenta la ora actuala
03 oct 13:59
Răspunde | Votează email -2 email
doru
domnule Ponta, aici nu e vorba de PDL sau USL sau alte partide, e vorba de cateva mii de oameni care traiesc in saracie asteptand inceperea mineritului si e vorba de o tehnologie care e considerata sigura de expertii in domeniu!
03 oct 13:53
Răspunde | Votează email -2 email
Calin
minerit cu cianuri se face in toata lumea, in tari precum Finlanda sau Noua Zeelanda. La noi de ce sa nu se faca? Pentru ca domnul Ponta simte nevoia sa duca lupta politica chiar si in sfera economica? De aia ne merge atat de rau tara!
1
EUR
4.7834
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H