Ponta, referitor la vize: Avem sprijinul Administraţiei americane. Trebuie să îi convingem şi pe republicani

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că vicepreşedintele american Joe Biden a avut o poziţie foarte clară de sprijin în favoarea eliminării vizelor pentru cetăţenii români care vor să călătorească în SUA, şi a apreciat că ţine de autorităţile române să convingă majoritatea republicană din Congres.

RomaniaTV.net
21 mai 2014, 13:06
Ponta, referitor la vize: Avem sprijinul Administraţiei americane. Trebuie să îi convingem şi pe republicani

„Am discutat despre regimul vizelor şi vicepreşedintele Biden a avut o poziţie oficială foarte clară: sprijinul total din partea Administraţiei americane, administraţiei democrate, mai departe însă ţine de noi, de România, să convingem şi majoritatea republicană din Congres ca printr-un acord democraţi-republicani să treacă modificarea legislativă necesară, pentru ca românii, pe bună dreptate şi în mod justificat, să călătorească fără vize, aşa cum o fac mulţi din cetăţenii europeni”, a afirmat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Premierul Victor Ponta a avut miercuri o întâlnire la Palatul Victoria cu vicepreşedintele american Joe Biden.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană doresc liberalizarea regimului de vize pentru toate statele membre ale UE cât mai curând posibil, se arată într-o declaraţie comună emisă pe 24 martie la sfârşitul summitului UE-SUA de la Bruxelles, informează Hina.

„Reafirmăm angajamentul nostru de a încheia acordurile privind călătoriile fără viză între Statele Unite şi toate statele membre ale UE cât mai curând posibil şi în conformitate cu legislaţia naţională”, se menţionează în declaraţie, potrivit Agerpres.

Cetăţenii din majoritatea statelor membre ale UE pot intra pe teritoriul Statelor Unite fără viză, cu excepţia celor din Croaţia, Cipru, Polonia, Bulgaria şi România.

Declaraţia comună a fost transmisă în timpul primei vizite a preşedintelui american Barack Obama la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.