Ponta: Relaţiile dintre Guvern-CE şi Parlamentul României-PE au reintrat pe un făgaş normal

Relaţiile Guvern-Comisia Europeană şi Parlamentul României-Parlamentul European au reintrat pe un făgaş normal şi poziţiile s-au echilibrat foarte mult, iar mesajul că românii care au votat la referendum nu pot fi ignoraţi a fost receptat, reproşurile rămânând în urmă, afirmă premierul Victor Ponta.

RomaniaTV.net
18 sept. 2012, 10:40
Ponta: Relaţiile dintre Guvern-CE şi Parlamentul României-PE au reintrat pe un făgaş normal

Premierul s-a aflat, luni, într-o vizită oficială la Bruxelles, pentru întâlniri cu președintele Comisiei Europene şi cu primul-ministru al Belgiei, Elio Di Rupo. Vizita premierului Victor Ponta la Bruxelles a avut loc după ce şi preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, vineri, la Bruxelles.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, premierul Ponta a precizat că a reconfirmat preşedintelui CE că, din punct de vedere al Guvernului, criza politică a fost încheiată odată cu decizia Curţii Constituţionale emisă după referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi că a transmis la Bruxelles mesajul că majoritatea românilor care s-au prezentat la referendum nu poate fi ignorată, chiar dacă judecătorii Curţii Constituţionale au consemnat neîndeplinirea cvorumului.

„Am văzut în tonul şi în atitudinea preşedintelui Comisiei Europene şi a reprezentanţilor oficialilor europeni că o mare parte din neînţelegeri şi reproşuri reciproce au rămas în urmă”, a spus Ponta.

În privinţa procedurii de selecţie pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anunţată luni de Ministerul Justiţiei, Ponta a susţinut că a primit confirmarea că aceasta este exact în sensul celor discutate în vara acestui an cu preşedintele CE.

El a precizat că, în luna octombrie, la Bratislava, va participa la o nouă reuniune a prim-miniştrilor din ţările care beneficiază de fonduri structurale şi de coeziune, reuniune la care va încerca să ajungă şi preşedintele Comisiei Europene.

Ponta a precizat totodată că în şedinţa de miercuri a Guvernului ar urma să fie stabilit un grup de lucru care să identifice priorităţile României în perspectiva elaborării bugetului pentru 2014-2020 la nivelul Uniunii Europene.

Luni seara, după întâlnirea cu preşedintele CE, premierul a declarat că i-a spus acestuia că votul exprimat la referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu nu poate fi ignorat, arătând însă în acelaşi timp că disputele politice interne nu trebuie să se manifeste la nivelul UE.

La rândul său, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, potrivit unui comunicat difuzat după întâlnire, că pentru atingerea de către România a obiectivelor MCV este deosebit de important ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată „corect şi transparent”.