Ponta: România are două obiective majore pentru 2019: aderarea la zona euro şi integrarea Moldovei în UE

România are pentru 2019, an în care va deţine preşedinţia Uniunii Europene, două obiective importante, aderarea la zona euro şi integrarea Republicii Moldova în UE, a declarat premierul Victor Ponta marţi, în cadrul deplasării la Sculeni pentru a marca eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
29 apr. 2014, 12:10
Ponta: România are două obiective majore pentru 2019: aderarea la zona euro şi integrarea Moldovei în UE

‘În semestrul II 2019 o să avem Preşedinţia (UE – n.red.). Şi noi (România – n.red.) la 1 ianuarie 2019 trebuie să fim în zona euro. Deci, în 2019 o să avem două obiective importante, la 1 ianuarie – euro, şi în 1 iulie – Preşedinţia Uniunii, cu voi membri’, a spus premierul Victor Ponta adresându-se prim-ministrului Iurie Leancă, la Sculeni, în timp ce traversau punctul de trecere a frontierei dinspre Republica Moldova spre România. Premierul Leancă l-a întrebat: ‘Şi care e mai complicată?’. Şeful Executivului de la Bucureşti i-a răspuns: ‘A voastră e mai complicată’.

Ulterior, jurnaliştii prezenţi la eveniment i-au întrebat pe cei doi premieri în ce ţară din Uniunea Europeană şi-au dorit cel mai mult să meargă în perioada când regimul de vize nu era liberalizat.

‘Ţin minte foarte bine că pe 14 iunie 1990, dimineaţa pe la 5,00, m-am aşezat la coadă la Ambasada Franţei. Acuma, când merg la Ambasada Franţei, la evenimente oficiale, sigur, intru pe intrarea oficială, cea din faţă, dar eu o ţin minte pe cea din spate, unde erau câteva sute bune de români care aşteptau la coadă să intre pe la 5 dimineaţa. Şi când mă uit acum, Andrei şi Irina (copiii premierului – n.r.) habar nu au că existat vreodată cu viză, fără viză. (…) Şi acum mă bucur foarte văzând aici, la Sculeni, foarte mulţi copii care şi ei peste câţiva ani o să spună: ‘ce este aceea viză?”, a răspuns Victor Ponta.

La rândul său, Iurie Leancă a explicat că pe vremea când era tânăr să ieşi din Republica Moldova spre Uniunea Europeană era practic imposibil, având în vedere apartenenţa la Uniunea Sovietică.

‘În cazul meu e puţin mai complicat. Până-n 1991 am avut un anumit sistem, eram cetăţeni sovietici şi în baza paşaportului sovietic nu prea puteai ieşi din Uniunea Sovietică, aveai nevoie de aprobare de ieşire. După 1991, nu mai ţin minte de ce, dar vroiam să ajung la Washington. A fost mai simplu, eram la Ministerul de Externe, nu am făcut coadă, prin secţia consulară am obţinut viză’, a mai spus Leancă.