Guvernul a aprobat ELECTORATA. Cine sunt beneficiarii şi cum se aplică schema fiscală

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă care introduce schema fiscală pentru restructurarea creditelor. Schema, cunoscută în presă drept "Electorata", va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente mai mici de 2.000 de lei pe lună. Deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei.

26 iun. 2014, 10:24
Guvernul a aprobat ELECTORATA. Cine sunt beneficiarii şi cum se aplică schema fiscală

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal prin care se reglementează unele deduceri pentru credite în cazul persoanelor fizice cu venituri mici.

Potrivit unui comunicat de presă, „prin aceste facilităţi fiscale acordate populaţiei îndatorate se urmăreşte majorarea veniturilor disponibile şi, de aici, creşterea consumului cu efecte favorabile asupra creşterii economice”.

Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii, la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea.

Persoanele fizice, titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării conform legii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcţia de bază.

Deducerea se acordă lunar, pentru o singură sursă de venit şi reprezintă rata creditului de după încheierea perioadei de diminuare a ratei, nu mai mult de 900 lei, în anumite condiţii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător.

Facilitatea fiscală se va acorda pe cel mult doi ani, atâta timp cât debitorul îşi onorează corespunzător serviciul datoriei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va adopta ordonanţa care permite înjumătăţirea ratei la bancă pe o perioadă de doi ani.

Vreau să anunţ public că astăzi avem pe ordinea de zi şi vom adopta o ordonanţă de modificare, e vorba de creditul fiscal, acea prevedere care permite celor care au rate la bancă să li se înjumătăţească rata pe o perioadă de doi ani, iar noi vom suporta deducând din impozit dobânda suplimentară.

Vreau doar să spun că dacă am făcut ceea ce trebuia pentru mediul de afaceri, am păstrat cota unică, scutim de impozit profitul reinvestit chiar de la 1 iulie şi reducem CAS de la 1 octombrie, şi mulţumesc Senatului care a votat deja această lege, trebuie şi pe partea socială.

Am dat întâi pensiile, salariile, am redus TVA-ul, de la 1 iulie se măreşte salariul minim la 900 de lei şi acest nou sprijin pentru cei care au rată la bănci ne va ajuta nu doar pe plan social, dar şi pe plan economic, pentru că rămân mai mulţi bani în economie şi ăsta e un lucru extrem, extrem de important’, a spus Ponta.

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, denumită „Electorata”, va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente sub 2.000 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015, conform ultimului proiect iniţiat de Ministerul Finanţelor.

Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate şi pentru alte forme de venituri, altele decât cele obţinute din activităţi dependente, din funcţia de bază.